РСЕ: У Црној Гори више умрлих него рођених у још једној години пандемије

Здравствене власти су прошле године саветовале да парови одложе планове за проширење породице

Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс

У Црној Гори је настављен негативни природни прираштај који је почео 2020. године када је први пут од како статистика прати демографска кретања, забележено да више становништва умире него што се рађа.

Како каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) демограф и професор Универзитета Црне Горе Мирослав Додеровић коментаришући податке Управе за статистику (МОНСТАТ), у прва три месеца ове године у Црној Гори умрло је 915 људи више него што је рођено.

Према тим подацима бела куга хара у 21 од 24 црногорске општине.

Међу градовима који имају позитиван прираштај у првим месецима ове године је и главни град Подгорица, у којој је свега двоје више рођених у односу на број умрлих.

Професор Мирослав Додеровић оцењује да је „никад довршена тродеценијска транзиција“ негативно утицала на природни прираштај и планирање породице, чему се прошле године придружио и епидемиолошки фактор.

„Када је пандемија почела већ смо имали најаву негативних трендова када је у питању прираштај. Та прича о корони је била изненађујућа и разарајућа за друштво. Тако да су се поред свих друштвених фактора сада умијешали и биолошко медицински фактори који су довели до пада природног прираштаја”, оцењује професор Додеровић.

 

У Црној Гори је од посљедица инфекције корона вирусом до сада преминуло 1.614 особа.

Здравствене власти су прошле године, након појаве првих случајева инфекције корона вирусом саветовале да парови одложе планове за проширење породице, што је била и званична препорука тадашњег Националног координационог тела за борбу против заразних болести.

То је, између осталог утицало и на смањење броја захтјева за процедуру вантелесне оплодње.

Према подацима које је РСЕ добио у једној приватној клиници у Подгорици таквих интервенција је било значајно мање.

„Имамо знатно мањи број интервенција. Вјероватно је корона учинила своје јер су људи у грчу, у страху од вируса. Надамо се да ће се у септембру ситуација у том смислу промијенити на боље“, каже за РСЕ представник клинике Милош Петрушић.

Не дјеле сви утисак да је корона искључиви кривац за пад наталитета без обзира што се почетак негативног тренда у прираштају становништва у Црној Гори поклопио са почетком епидемије.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 5. 7. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading