Александар Лукашенко: Уведите нам нове санкције и путоваћете преко Северног пола

Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузећима повезаним са актуелним властима Белорусије

Александар Лукашенко (Фото: Sputnik/Алексей Никольский)

Белоруски председник Александар Лукашенко запретио је Западу да ће ограничити транзит кроз Белорусију у случају нових санкција против Минска.

„Ако будете вршили притисак новим санкцијама – заобилазићете Белорусију преко Северног пола и Средоземног мора. За сада ћемо се у условима пандемије и даље понашати људски у погледу транзита, кретања путничког и теретног саобраћаја и тако даље“, рекао је Лукашенко, преноси лист „Белорусија данас“.

Према речима шефа Белорусије, санкције немају никакве везе са правним системом.

„Примена рестриктивних мера као инструмента притиска на суверену државу је безакоње и уцена на међународном нивоу. То је уцена која се, да Вас подсетим, у документима УН и других међународних организација осуђује као неприхватљива мера“, истакао је Лукашенко.

Он је подсетио да је пакет санкција против Белорусије уведен на дан 80. годишњице почетка Другог светског рата и објаснио тај потез тиме да „Европи није стало ни до народа који је највише страдао од варварске и нељудске инвазије европског фашизма“.

Како је рекао, санкције нису уведене само против Минска. Уведене су и против Руске Федерације, додао је и оценио да је прича са недавним слетањем авиона у Минску само формални повод за санкције.

Након председничких избора 9. августа 2020. године у Белорусији су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.

Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузећима повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Dragi nas brate Lukasenko, mi narod srpski te volimo kao najrodjenijeg. Tvoj dolazak za vreme bombardovanja ovaj narod ti nece nikad zaboraviti. ****** **** **** *** **** ***. Zelimo Tebi i bratskom narodu Belorusije sve najbolje. Ti zapadni demoni ti nista nemogu obzirom da je Bog sa vama !

  18
  2
 2. Добри Човече, Александре Лукашенко, опрости, Брате у Христу, што Твој
  имењак Александар Вучић на Твоју пружену руку и руку Белоруског народа,
  доброчинству и сапатњи, узвраћа као српски НЕСОЈ – солидарише се
  са сатанистичким санкцијама према Православној Белорусији.
  И док Ти њега хелбом, а он , без икаквог стида и срама пред
  Људима и грехоте пред Богом, ТЕБЕ И НАРОД БЕЛОРИСИЈЕ – КАМЕНОМ!
  “Бог није врана, да вади очи одма/х/, забави, ал` не заборави!“

  10
  2
 3. Наша влада као и обично, изоколо па на мала врата.Ни тамо ни овамо, а и тамо и овамо, у зависности од ситуације.Сами смо криви, 30 година без реакције гледамо љигавце како се преждеравају и како штеточине. Оно што се по скупштини вуцара није у стању да доноси људске одлуке, јер оно поред људи није ни прошло.Од њих онаквих могуће је да се очекује, лажовство, бескарактерно увијање према личним интересима, покварењаштво, лицемерје и поданички однос према сваком ко понуди проценат, учешће у деоби плена.Нема шта неће да потпишу.Нема шта неће да сакрију.нема шта неће да слажу, нема кога неће да издају.

  10

Оставите коментар