Александар Вучић: Век постојања КП Кине – век највећих промена у историји човечанства

На онлајн самиту поводом 100 година од оснивања Комунистичке партије Кине говорили су представници из 21 земље, а међу њима из Русије, Јужне Африке, Казахстана…

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Век постојања Комунистичке партије Кине је век највећих промена у историји човечанства, рекао је председник Србије и СНС Александар Вучић у обраћању на виртуелном самиту поводом 100 година од оснивања КП Кине и истакао да је та партија данас гаранција мултилатерализма у политичко-економским односима међу сувереним државама.

Вучић је казао да данашње окупљање партија света на иницијативу КПК сведочи о свести, али и одговорности те партије за заједничко суочавање са изазовима какви, како је рекао, у свету нису виђени у протеклих 100 година.

Изразио је уверење да ће та партија на челу са Си Ђинпингом и у наредним годинама дати одлучујући допринос подмлађивању кинеске нације, али и глобалном мирољубивом, одрживом и равномерном развоју,

Вучић је, у име српског народа и грађана Србије, као и у име СНС, честитао тој партији остваривање, како је рекао, једног од великих циљева КПК – стварање умерено просперитетног и развијеног друштва до 2021.

„КПК са генералним секретаром Си Ђипингом као језгром, на том веома значајном примеру, демонстрирала целом свету да оно што зацрта, то и спроведе”, рекао је Вучић у свом обраћању из седишта СНС, где је око 300 функционера те странке пратило видео самит.

Вучић је казао да је пре тачно 100 година мала, али одабрана група одважних и храбрих људи у Шангају започела дуги марш ка ослобођењу, оснаживању и подмлађивању кинеске нације, али да је тада мало ко у свету могао претпоставити, па и поверовати да ће из окупљања 50 оснивача – бораца, револуционара и визионара, израсти партија од 95 милиона људи која ће заувек изменити судбину Кине и лице човечанства.

Како је рекао, у деценијама које су следиле, наслањајући се на више од 5.000 година дугу традицију кинеске културе и цивилизације, оснивачи КП Кине, са Мао Це Тунгом на челу, окупили су и ујединили кинески народ у борби против потчињености колонијалним силама, али истовремено и у борби против свих споља и изнутра наметнутих облика експлоатације.

Лидер СНС је навео да су утемељивачи КПК успели да, показујући дивљења достојну истрајност и верност сопственом народу, бивајући неретко суочени и са наизглед непремостивим препрекама, ослободе готово цео један век насилно потискивану стваралачку енергију кинеског народа.

„Рационално и мудро прилагођавајући учења и праксу марксизма кинеским условима и постављајући темеље праксе социјализма са кинеским карактеристикама, Мао Це Тунг, Ђијанг Це Мин, Ху Ђин Тао, и Ви драги пријатељу Си Ђипинг, предводили сте највећи пројекат друштвеног развоја и искорењивања сиромаштва у историји човечанства’’, казао је Вучић.

Указао је да званичне и међународно верификоване бројке говоре да је за време управе КПК, поред осталог, више од 700 милиона грађана Кине избављено из сиромаштва, док је Народна Република Кина за само неколико деценија превалила пут од земље у развоју која прима међународну помоћ, до, како је приметио, светске суперсиле, пионира вештачке интелигенције, науке, медицине, дигиталних технологија и истраживања свемира.

Како је навео, Кина део онога што је вредним и напорним радом кинеског народа створено користи и да несебично помаже државама и народима широм света уз констатацију да нема друге партије или политичке организације у свету која се може похвалити таквим резултатом.

Приметио је да су изузетност, мудрост и пре свега храброст одлике лидера Комунистичке Партије у вођењу државе каква је Кина и изградњи друштва које, како каже, красе хармонично јединство свих етничких група и разноликост њених бројних провинција, аутономних региона и специјалних административних региона.

Вучић је истакао да је велика стваралачка енергија коју је КПК успела да ослободи трансформишући Кину, постала инспирација и донела наду далеко изван кинеских граница и да данас када је, како каже, човечанство више него икада суочено са изазовима глобалног карактера, сарадња заснована на принципима о којима је пре пет деценија говорио Чу Енлаи, преноси Танјуг.

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Како је рекао, узајамно поштовање, међусобна помоћ и координација, немешања у унутрашње ствари суверених држава уз сталну тежњу за интензивнијом сарадњом у свим областима, потребнији су него икада.

„Велики пријатељ Србије, председник Си Ђинпинг, више пута је поновио: ‘Кина ће увек бити градитељ светског мира, дајући свој допринос глобалном развоју уз поштовање међународног поретка’”, рекао је Вучић.

Навео је да је Комунистичка Партија Кине данас велика гаранција мултилатерализма у политичко-економским односима међу сувереним државама и да данашње окупљање партија света на иницијативу КПК сведочи о свести, али и одговорности те партије за заједничко суочавање са изазовима какви, како је рекао, у свету нису виђени у протеклих сто година.

Вучић је поручио да ће Србија и СНС наставити да снажно подржавају изградњу Заједнице за будућност човечанства истичући да у Србији чврсто верују у то да заједнички глобални проблеми налажу и захтевају искључиво заједничка решења остварена кроз мирољубиву сарадњу и координацију.

Додао да се Србија, као једна од најбрже растућих економија у Европи, прва по расту у првом кварталу 2021. године, коју, како каже, карактерише изразито позитивно искуство у економској сарадњи са Кином, искрено радује успесима кинеског народа и да верује да заједно можемо да постигнемо још много тога.

„Нашом обострано корисном сарадњом, високе пећи у мојој земљи, које су биле пред гашењем, рудници који су били непрофитабилни или пред затварањем, путеви и пруге који нису постојали, добили су нови живот и покренули нову виталност и веру у будућност’’, казао је Вучић.

Велико подмлађивање кинеске нације које, како каже, успешно предводи Генерални секретар Си Ђипинг, дало је свој активни допринос нашој борби за подмлађивање српске нације.

Вучић је нагласио да Србија у иницијативи Појас и пут, покренутој као део глобалне визије Си Ђинпинга, види велики и драгоцени допринос стварању услова за равномерни развој као једном од кључних предуслова глобалне стабилности.

Истакао је да је Србија поносна као једна од главних носилаца и партнера Кине у југоисточној Европи у остваривању те идеје.

„Политика Једне Кине за Србију има значење универзалног принципа и не може бити никаквих компромиса са настојањима да се од Кине под било каквим изговорима одузме оно што је од ње неотуђиво’’, навео је председник Србије и СНС.

Додао је да Србија добро памти помоћ и подршку Кине, која је била саставни део политике КПК, у времену санкција и страдања српског народа, али и данас када, како каже, Кина пружа истрајну, принципијелну и за Србију веома важну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Си Ђинпинг (Фото: Анђелко Васиљевић)

„Србија је поносна на своју независност и самосталност у одлучивању и дубоко верујемо да пријатељска сарадња са свима у свету представља истовремено наш витални државни и национални интерес, али и наше неотуђиво право’’, рекао је Вучић и додао да је намера да Србија и Кина наставе да јачају политичке, економске, културне и везе у свим другим областима.

Вучић је казао да ће му речи председника Си Ђинпинга о томе како „КПК не може и не сме имати издвојене и партикуларне интересе у односу на интересе Кине и њеног народа” послужити као инспирација у раду и борби за Србију наводећи да да би из њих и многи други имали шта да науче.

„Уверен сам да ће ваша партија, суочена са свим изазовима са којима смо као човечанство заједно изложени, у наредним годинама дати додатни, одлучујући допринос како даљем подмлађивању кинеске нације, тако и глобалном мирољубивом, одрживом и равномерном развоју, рекао је Вучић уз поруку да ће Кина и њен председник у Србији, српском народу увек имати искреног пријатеља и саборца.

На онлајн самиту поводом 100 година од оснивања Комунистичке партије Кине говорили су представници из 21 земље, а међу њима из Русије, Јужне Африке, Казахстана…

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Slušaj ovog baksuza i stručnjaka za sve,na pravo mjesto je otišao. Revolucija ih je koštala preko 30 miliona ljudi,a psihopata Mao je udario temelje ovog novorođenog monstruma na istoku. Današnja Kina je isto što i nacistička Njemačka 30-tih godina,podignuta u silu prvog reda,tehnologijom i parama sa Zapada.

  6
  1
 2. Учио , учио, а све супротно ради.Они извлачили народ из сиромаштва, он баца народ у беду.Они водили рачуна о интересима кинеског народа, Вучић урадио све што је могао против интереса српског народа.Они Кину подмладили, Вучић све младо из Србије иселио, полтронске љиге расадио и острвио, завео пљачку и криминал.Једино што је савладао је сулуда дигитализација и покушај масовне контроле.То њега пали.Кад би мого , у нос би нам се увуко.

  6
  1
 3. Било би пристојније, а и реалније(само18% бирачког тела), када би председник овакве честитке упућивао у своје име и име странке на чијем је челу, а не у име Срба и Србије. Очигледно је да позивање на „вољу грађана“ у овом случају не пролази.

  2
  1
 4. Одличан говор, све честитке и само нек настави са изградњом пруга, болница, путева… Па и мрзитељима ће то користити.

  1
  1
 5. Изненађена сам , а лажем, нисам изненађена, пре могу да кажем да сам збуњена називима које добијам у последње време .Прилепише ми да сам мрзитељ (Србије наравно), аутошовиниста и потурица, а добих и препоруку да се селим ако нисам задовољна и то два пута.Дискусије нема са светињама, а њихова свака је света, пошто су тако у могућности.Заиста све је постало непогрешиво, проглашено за непровериво , а то је једино светињама својствено, па сам добила утисак да је и размишљање о њиховим делима и неделима пркошење светињама. И Срби се одрекоше .Радије ће се иселити него светињама пркосити.Схватише да нема сврхе да се било шта мења када су светиње непроменљиве, када свака промена не доноси боље, већ горе, макар донела и боље, биће горе јер сви су исти чим постану свети .И Срби пристадоше.Уговори се сакрише, да их не урекне неко око које није свето, договори се склонише иза затворених врата, не би ли се свети заштитили, све се прекри велом државне тајне – од есцајга и светог менија до светих објеката ,паре одоше у паметније руке, способнијима за одлуке . Срби се својих права одрекоше и дадоше их светима на услугу.Није нам потребан ни Гулаг ни Голи оток, сасвим нас је непотребно кажњавати.Довољно је прозвати нас мрзитељима, аутошовинистима и потурицама и ми се свих својих права сами ослобађамо, несвесни своје дужности.Тако смо сви постали неодговорни за своју судбину и отаџбину и постадосмо плен у рукама самопроглашених светаца, све наше њихова својина, наш живот њихова воља, наша жеља – њихова одлука.
  Е, мене нећете у ту корпу.Ја ћу да вичем : Ипак се окреће ! Залетећу се на те светиње да их пред светом разоткријем, не би ли народ сагледао да су то све мртва пувала, тровачи и насилници, а у души тешке кукавице, да су обичне ништарије и да их је лакше променити него чарапе.Да је одавно време за велико спремање и да из куће треба избацити, не само поган од самопроглашених светитеља, него и црве , вирусе, бактерије , све што нам се у кући од њих запатило да злочини.Да вреде нешто не би нас обавезивали на ћутање, него би једва чекали да о свему попричамо и да се договоримо.Пошто они нас нису звали на договор, ни ми њих нећемо, па нек се и они сретну са нашим зидом прећутног поништавања да виде како је кад ти се суди без суда, кад ти се одузима и отима, кад си мали и немоћан и осуђен на ћутање.Основни закон нека буде танте за кукурику.Требаће нам да све зло вратимо једно 30 година, па морамо и наследнике да припремимо за борбу против свезнајућих , непроверивих и смопроглашених светитеља.Најгорих народних непријатеља.Нема опаснијег зла од оног које ти је у кући.

  2
  1
 6. Државнички говор председника Републике. Уз озбиљне ризике да му, тамо где то раде, ово неће заборавити.

Оставите коментар