Амстердам: Упуцан новинар који је истраживао убиства Кенедија и отмицу Хајнекена

Напад на новинара Петера Р. Девриса је удар на темеље Европске уније, написао је председавајући Европског савета Шарл Мишел на Твитеру

Фото: REUTERS/Eva Plevier

Холандски новинар Петер Р. Деврис (64) бори се за живот пошто је рањен из ватреног оружја у Амстердаму после телевизијске емисије у којој је учествовао.

Новинар, веома познат у Холандији по темама о криминалу које истражује, рањен је из близине у главу.

Он је пребачен у болницу са тешким повредама, а пуцњава се догодила само неколико минута пошто је изашао из зграде РТЛ-а где је учествовао у популарној телевизијској емисији „РТЛ булевар“.

Полиција је потврдила да је дошло до напада, а поручили су и да им се јавио велик број сведока који су видели пуцњаву.

Холандски новинар Петер Деврис (Фото: CC BY 3.0/WIKIPEDIA/DWDD)

Додали су и да особа која се сумњичи за напад носи тамно зелену јакну.

Деврис је славу стекао још раних 1980-их година када је пратио отмицу пиварског тајкуна Фредија Хајнекена.

Такође, веома запажено је било његово праћење нестанка америчке тинејџерке Натали Холовеј на Аруби 2005. године, која је касније проглашена мртвом.

„Петер Р. Деврис је за све нас национални херој, необично храбар новинар који непрестано тражи правду. Данас, правда у нашој земљи изгледа далеко. Почињен је бруталан, кукавички злочин“, рекао је градоначелник Амстердама Фемке Халсема.

У вези са рањавањем Девриса ухапшена су двојица осумњичених, од којих и „могући нападач“. Њих је полиција зауставила у аутомобилу на удаљености од 50 километара јужно од Амстердама, рекао је шеф полиције Франк Паув. Трећи осумњичени ухапшен је у Амстердаму.

Холандски премијер Марк Руте рекао је да је рањавање новинара „шокантно и несхватљиво“, те да је у питању „напад на слободу штампе, која је од суштинског значаја за демократију, уставну државу и друштво“, пренели су страни медији.

Напад на новинара Петера Р. Девриса је удар на темеље Европске уније, написао је председавајући Европског савета Шарл Мишел на Твитеру.

На напад у ком је холандских новинар тешко рањен у главу реаговао је и холандски краљ Виљем Александар, који је то назвао „нападом на владавину права“.

Деврис је од 1995. до 2012. године водио популарну криминалистичку емисију на холандској телевизији која је покривала познате случајеве из црне хронике.

У вези са неколико случајева Деврису је претило криминално подземље, а пре две године и сам је на Твитеру написао да га је полиција упозорила да се налази на „листи за одстрел“ једног одбеглог криминалца.

Холандски новинар освојио је награду Еми 2008. године за праћење случаја нестале тинејџерке Натали Холовеј на Аруби, која никада није нађена.

Холандски новинар истраживао је и убиство америчког председника Џона Кенедија, које се догодило у Даласу у Тексасу 1963. године.

Деврис је, заједно са холандским бизнисменом и експертом за питање убиства Џона Кенедија Вимом Данкбаром направио двоипочасовну емисију о убиству америчког председника. Деврис се у Тексасу срео и са некадашњим припадницима ЦИА и ФБИ, као и са бившом девојком Ли Харви Освалда, који је био осумњичен за убиство. Интервјуисао је и Џејмса Фајлса, осуђиваног преступника, који је тврдио да је убио Кенедија. Према емисији холандског новинара, ЦИА и мафија су биле умешане у убиство, што је супротно са налазима званичне истраге да је Освалд био једини умешан у убиство.

Увиђај на месту рањавања холандског новинара Петера Р. Девриса (Фото: AFP 2021/EVERT ELZINGA)

Због претњи Деврису 2013. године осуђен је Виљем Холедер, који је био одговоран за отмицу Фредија Хајнекена и тренутно је на издржавању доживотне затворске казне због учешћа у пет убистава.

Ридуан Таги, коме се суди за убиство и трговину дрогом, 2019. године демантовао је да је претио смрћу Деврису. Новинар је саветовао сведока Набила Б. у случају против Тагија и његових сарадника. Те године на улици у Амстердаму, убијен је адвокат Набила Б.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Napadnuti temelji evrope ? Hi,hi. Pa vasi vlasnici i utemeljivaci te vase satanske evrope su i ubili Kenedija, a verovatno i novinara !

    8
    1
  2. Балкански синдром.. То је“патентирано“ још у време СФРЈ(безазлени Душко Радовић ми је први пао на памет, па Ћопић, Миљковић, да не помињем Драгишу Кашиковића), а деведесетих је доведено до савршенства.. Ако не одбраните право неистомишљеника да слободно изнесе своје ставове, ма колико се не слагали са њима, у проблему сте, јер онда и ваша истина(или „истина“) постаје упитна.. Поред „Стања“ понекад „одем“ и на „Пешчаник“ (тамо искрено мрзе све што је српско), али немам проблем да и то прочитам.. Претходно написано није у offу у односу на чланак, већ у једном ширем контексту на тему елементарне демократије, основних људских права(па и права на објективно информисање), истраживачког новинарства.. Можда неком претходно написано изгледа идеалистички, али и нас има разних..

Оставите коментар