Бранислав Тиодоровић: Делта сој корона вируса првенствено напада младе људе

Заражавању делта сојем подложни пре свега млади од 18 до 25 година, као и да по досадашњим искуствима инфекција делује „као мало јача прехлада”, рекао епидемиолог

Фото: А. Васиљевић

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да делта сој корона вируса, који је пре неколико дана потврђен и у Србији, „има нешто блаже симптоме”, али да га не треба олако узимати.

Тиодоровић је за РТС изјавио да „морамо бити свесни да смо отворена земља” и да је због комуникације са светом неизбежна појава делта соја корона вируса, због чега је потребан опрез „али нема потребе за било каквом паником”.

Он је навео да су заражавању делта сојем подложни пре свега млади од 18 до 25 година, као и да по досадашњим искуствима инфекција делује „као мало јача прехлада”.

„Нема губитка мириса и укуса као код претходних сојева, има главобоље, може и температура, али не обавезно. Делује као мало јача прехлада, али то не треба олако узимати”, рекао је Тиодоровић, пренела је Бета.

Према његовим речима, заражени делта сојем се најчешће откривају приликом тестирања за путовање ван земље, па је тако јуче у Нишу откривен код детета које је било позитивно на корона вирус, а након тога је смештено на дечјој клиници, „иако је у сасвим добром стању”.

„Ово је порука свима младима – ако желите да идете на манифестације и фестивале, најбоље је да се вакцинишете”, рекао је Тиодоровић.

Како је навео „сви доступни подаци потврђују да све вакцине које се користе, штите од ових сојева”.

„Вакцина је излаз”, казао је Тиодоровић и додао да у последње време „имамо велики пад у вакцинацији” против корона вируса, што је „врло погрешно, јер се нећемо спремити за септембар и октобар” када наступа сезона респираторних инфекција.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Бесомучно пропагирање вакцинације.
    Како баш 18-25 ? То им највише фали за трећу фазу испитивања вакцине?
    Тиодоровић је био умешан у набавку огромног броја непотребних вакцина за свињски грип, са жутим министром Милосављевићем и ДрКоном.

    18
  2. ТИОДОРОВИЋУ,не да ниси доктор ,ти бре никакви човек ниси.Стиди се ду*ета када образа немаш.Ширите лажи зарад пара ,на нос вам изашле.Знаш да у најмању руку вакцине праве стерилитет код младих што је моме сину један часни професор доктор медицинских науака пре годину дана рекао.И то је најмање што младе може да снађе.Пре пар дана моје куме сестра други дан вакцине АСТРА ЗЕНЕКЕ добила угрушак и мождани удар.**** једни ћутите колико има смртних и других последица вакцинације.Сутра ће те дечицу у утроби вакцинисати да се докажете одане слуге сатане.

    15
  3. Иста екипа Кон, Шеклер, Тодоровић, Кисић.И наравно најпаметнији Вучић.Благо нама

    12
  4. Овај каже од 18 до 25 а Шеклер 18 до 40.Погађају се ко на пијаци.Па још да им верујем.

    13

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading