Глобал тајмс: Рат САД са Русијом и Кином био би дугачак и тежак

Кинески медиј истиче да укључивање Русије и Кине у предлог закона о одбрамбеном буџету САД сведочи о припреми администрације америчког председника за интензивирање ривалства са тим државама

Фото: CC0

Потенцијални војни сукоб Америке са Русијом и Кином био би дуг и тежак, оценили су новинари „Глобал тајмса“ након анализе неких од водећих медија.

Новинари пишу да је након састанка у Женеви двојице светских лидера, Владимира Путина и Џоа Бајдена, главна тема расправе постала могући војни сукоб између САД са Русијом или Кином.

Истовремено, кинески медиј наводи да се консензус против Русије и Кине формира не само међу америчким политичким естаблишментом, већ и у локалним медијима.

„Глобал тајмс“ пише да се конзервативни амерички лист „Нешнел интерест“ сложио са либералном агенцијом Блумберг да би потенцијална конфронтација Вашингтона са Москвом и Пекингом била „дуга и тешка“ у случају да Кина нападне Тајван, а да Русија организује „блицкриг на Балтик“ и тестира одбрамбене способности НАТО-а.

Са своје стране, Пентагон је озбиљно решен да победи већ у почетним фазама рата, пишу медији и подсећају на његове планове да формира сталну поморску оперативну групу у пацифичком региону.

„Глобал тајмс“ истиче да укључивање Русије и Кине у предлог закона о одбрамбеном буџету САД сведочи о припреми администрације америчког председника за интензивирање ривалства са тим државама.

Према наводима кинеског медија, то потврђује и неколико рунди нових санкција против Москве и покушаји окупљања такозваних глобалних демократија у циљу супротстављања поменутим противницима.

„Ако је бивши амерички лидер Доналд Трамп назвао Кину главним приоритетом спољнополитичке активности, Бајден је отишао даље назвавши ту земљу претњом и на дневном реду свих мултилатералних платформи које воде Сједињене Америчке Државе“, наглашава „Глобал тајмс“.

На тај начин, недавни наводи водећих америчких медија и Беле куће говоре бар о припремама за дугорочну конфронтацију, ако не рату, закључује лист и додаје да тај организовани марш Запада само зближава Русију и Кину, продубљујући њихову сарадњу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Верујем да је Кина наштанцовала невероватне количине оружја. Ни са људством не стоји лоше, па ни са њиховом обуком. Још мало „асиметричног одговора“ и биће то брз рат.

  2. Биће то катаклизма. Крај цивилизације. Али неће дуго трајати. Пар минута. Преживјеће понеко у Сибиру, Тибету и на Андама…Ми ћемо се крити по нашим планинама, но нисам сугуран да ћемо бити довољно далеко од епицентра збивања.

Оставите коментар