Глобал тајмс: Рат САД са Русијом и Кином био би дугачак и тежак

Кинески медиј истиче да укључивање Русије и Кине у предлог закона о одбрамбеном буџету САД сведочи о припреми администрације америчког председника за интензивирање ривалства са тим државама

Фото: CC0

Потенцијални војни сукоб Америке са Русијом и Кином био би дуг и тежак, оценили су новинари „Глобал тајмса“ након анализе неких од водећих медија.

Новинари пишу да је након састанка у Женеви двојице светских лидера, Владимира Путина и Џоа Бајдена, главна тема расправе постала могући војни сукоб између САД са Русијом или Кином.

Истовремено, кинески медиј наводи да се консензус против Русије и Кине формира не само међу америчким политичким естаблишментом, већ и у локалним медијима.

„Глобал тајмс“ пише да се конзервативни амерички лист „Нешнел интерест“ сложио са либералном агенцијом Блумберг да би потенцијална конфронтација Вашингтона са Москвом и Пекингом била „дуга и тешка“ у случају да Кина нападне Тајван, а да Русија организује „блицкриг на Балтик“ и тестира одбрамбене способности НАТО-а.

Са своје стране, Пентагон је озбиљно решен да победи већ у почетним фазама рата, пишу медији и подсећају на његове планове да формира сталну поморску оперативну групу у пацифичком региону.

„Глобал тајмс“ истиче да укључивање Русије и Кине у предлог закона о одбрамбеном буџету САД сведочи о припреми администрације америчког председника за интензивирање ривалства са тим државама.

Према наводима кинеског медија, то потврђује и неколико рунди нових санкција против Москве и покушаји окупљања такозваних глобалних демократија у циљу супротстављања поменутим противницима.

„Ако је бивши амерички лидер Доналд Трамп назвао Кину главним приоритетом спољнополитичке активности, Бајден је отишао даље назвавши ту земљу претњом и на дневном реду свих мултилатералних платформи које воде Сједињене Америчке Државе“, наглашава „Глобал тајмс“.

На тај начин, недавни наводи водећих америчких медија и Беле куће говоре бар о припремама за дугорочну конфронтацију, ако не рату, закључује лист и додаје да тај организовани марш Запада само зближава Русију и Кину, продубљујући њихову сарадњу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 7. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Верујем да је Кина наштанцовала невероватне количине оружја. Ни са људством не стоји лоше, па ни са њиховом обуком. Још мало “асиметричног одговора” и биће то брз рат.

  2. Биће то катаклизма. Крај цивилизације. Али неће дуго трајати. Пар минута. Преживјеће понеко у Сибиру, Тибету и на Андама…Ми ћемо се крити по нашим планинама, но нисам сугуран да ћемо бити довољно далеко од епицентра збивања.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading