Председник Адвокатске коморе: Повучен предлог аутентичног тумачења иза ког стоји банкарски лоби

Адвокатска комора Србије организовала једнодневну обуставу рада свих адвоката на територији Србије, због предлога посланика за аутентично тумачење одредби закона о заштити потрошача

Фото: А. Васиљевић

Председник Адвокатске коморе Србије (АКС) Виктор Гостиљац изјавио је данас да су три посланика која су поднела предлог аутентичног тумачења упутили допис председнику Народне скупштине Ивици Дачићу да повлаче тај предлог, иза којег, оценио је он, стоји „банкарски лоби”.

Према његовим речима, повлачењу тог предлога, допринела је и активност Адвокатске коморе Србије.

Ипак, казао је Гостиљац, једнодневна обустава рада адвоката неће се прекинути.

„Ово је знак упозорења да ће адвокатура увек реаговати када дође до покушаја нарушавања правног поретка и принципа правне сигурности грађана”, рекао је Гостиљац на конференцији за новинаре у Адвокатској комори Србије.

Аутентичним тумачењем, нагласио је он, доводи се у питање „принцип поделе власти”.

„Принцип поделе власти, на којем се заснива свака демократска држава, оваквим аутентичним тумачењем био би потпуно нарушен. Законодавац доноси закон, а суд суди и доноси право. На овај начин, законодавац је покушао да преузме надлежности суда и да донесе аутентично тумачење које има снагу закона”, рекао је он, јавља Бета.

Народна скупштина има право да доноси аутентична тумачења, али, нагласио је Гостиљац, она као „најближа институција народа” мора то право да користи рестриктивно и да буде одговорна.

Он је указао на то да се предложеним аутентичним тумачењем поново активирао „принцип ретроактивности”, иако Устав Србије то не дозвољава, сем ако се ради о општем интересу, „што овде сигурно није случај”.

Тим предлогом се умањује и правни став Врховног касационог суда, додао је он.

Гостиљац је напоменуо да је решење проблема на страни банака.

„Они то могу да реше у једном дану, могу да исплате те трошкове, имају све рачуне клијената и на тај начин да елиминишу и зауставе све ове поступке, али то не желе из својих разлога, имају своју математику”, објаснио је он и додао да Народна банка Србије може да пошаље упутство.

Решавање тог проблема не може да се пребаци на грађане и на адвокатуру која њих заступа, сматра Гостиљац.

Он је истакао да верује да је на предлог о аутентичним тумачењима „стављена тачка”, али да ће АКС пратити ситуацију и реаговати ако буде било потребно.

Адвокатска комора Србије организовала је данас једнодневну обуставу рада свих адвоката на територији Србије, због предлога посланика за аутентично тумачење одредби закона о заштити потрошача, о заштити корисника финансијских услуга и о облигационим односима.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар