Хрватски предлог за нови изглед кованице евра: Шаховница са првим белим пољем

Предлог за кованицу илустрован је сликом шаховнице са цркве Светог Марка у Загребу, чије је прво поље беле боје, уместо црвене како је на званичном грбу Хрватске

Фото: CC BY 3.0/Wikipedia/Nikolai Karaneschev

Хрватска ће добити своју кованицу евра, баш као и друге државе ЕУ, а међу пет предложених мотива, за које ће гласати грађани, је и шаховница. Тај предлог илустрован је сликом шаховнице са цркве Светог Марка у Загребу, чије је прво поље беле боје, уместо црвене како је на званичном грбу Хрватске.

Пет предлога за хрватску кованицу евра, поред шаховнице, су и мапа Хрватске, Дубровник, куна и глагољица. Грађани ће моћи да гласају за те предлоге на сајту euro.hr, али и да додају шести мотив. Гласови грађана биће консултативне природе, а коначну одлуку донеће Комисија за новац, пише Јутарњи лист.

Комисија би одабрала три мотива, који ће бити распоређени на појединим апоенима кованица евра.

Потом следи конкурс за ликовно решење одабраних мотива, а онда би они били прослеђени Европској комисији.

Пет предлога који су ушли у коначан избор Комисије за новац одабрани су међу 41 мотива из историјске и културне баштине Хрватске, а занимљиво је да је на шестом месту био лик Николе Тесле, који је замало ушао у финале.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да је амбиција да Хрватска буде спремна за увођење евра 1. јануара 2023. године.

Шаховница са белим почетним пољем је историјски грб Хрватске, а наизменично је био у употреби са грбом чије је прво поље црвено. Међутим, како је, заједно са латиничним словом U био грб такозване Независне Државе Хрватске, квислиншке и злочиначке творевине из Другог светског рата, његова употреба постала је спорна.

Грб на крову цркве Светог Марка у Загребу добио је данашњи изглед крајем 19. века, када је ова католичка светиња темељно реконструисана, наводи се на званичном сајту Загребачке надбискупије. Реконструкцију је водио Херман Боле, аустроугарски архитекта француско-немачког порекла, који је радио у данашњој Хрватској и деловима Србије који су тада били у Аустроугарској монархији. На крову цркве су глазираним црепом направљени грбови града Загреба и „Тројединог хрватског краљевства“ (Хрватске, Далмације и Славоније).

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. Шта би ово, локални евро ?Добиће господа из Загреба своју слугерањску кованицу која ће вредети пишива боба и место у задњем реду са кратким поводцем, што им и припада.Па нек утрте на кованицу и Палмину гибаницу, много неког брига.

  2. sta se cudimo ustase u fasitickom savezu… aj da se kladimo da ce upravo taj grb biti na evru

  3. Бело ил црвено – исто нам дође,

  4. Sa prvim belim poljem je Hrvatska fašistička država, a sa prvim crvenim je Hrvatska kao demokratska?

  5. То с првим пољем је њихова ствар. И њихов одраз и образ.

Оставите коментар