Синиша Мали: Понудићемо „зелене обвезнице“ на Лондонској берзи

Србија избегла црне сценарије какви су виђани у много развијенијим земљама света у којима су се фабрике затварале, а људи остајали без посла, тврди министар финансија

Синиша Мали (Фото: Танјуг/Д.К.)

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да је Србија посвећена зеленој агенди и додао да то показује и одлука државе да по први пут изађе на Лондонску берзу са емисијом зелених обвезница за пројекте у области заштите животне средине.

Говорећи на Скупштини НАЛЕД-а, Мали је поручио да ће на тај начин од инвеститора Србија тражити новац за еколошке пројекте и истакао да ће то утицати да Србија убрза зелену агенду.

Подсећа и да је ребалансом буџета за 2021. годину издвојено никад више новца за екологију и за пројекте који су везани за заштиту животне средине, као што су постројења за пречишћавање отпадних вода, изградња канализације…

Мали је нагласио да Србија не одустаје од зелене агенде и реформи у тој области упркос економској кризи коју је изазвала пандемија корона вируса.

Подсетио је да је прошла година била најтежа не само за Србију већ за цео свет, и додао да се земља борила на два фронта – за спас здравља грађана и за спас економије.

Навео је да је спровођењем успешне вакцинације Србија показала да одговорно води рачуна о сваком грађанину, а пакетима мера помоћи, којих је, подсетио је, било три у укупној вредности од осам милијарди евра, показала је да може да сачува и економију.

На тај начин је, каже, Србија избегла црне сценарије какви су виђани у много развијенијим земљама света у којима су се фабрике затварале, а људи остајали без посла.

Мали је подсетио да је и пад БДП-а Србије прошле године био најнижи у Европи, као и да је она успела да задржи пуну запосленост и макроекономску стабилност, јер је јавни дуг и даље мањи од 60 одсто БДП-а.

Додао је да је та подршка државе грађанима и привреди настављена и ове године, те да се то одразило да Србија у првом кварталу има раст од 1,7 одсто, док се очекивао пад од 1,3 одсто.

Уверен је да ће стопа привредног раста Србије до краја године прећи шест одсто и да ће бити једна од три најбрже растуће економије у Европи, упркос пандемији.

Мали додаје да је Србија, упркос тешкој години, одлучена да настави с повећањем плата и пензија, да издваја за инфраструктурне пројекте, као и да настави важне реформе.

Подсетио је и да је прошле недеље на борду директора ММФ-а потврђен нови аранжман са Србијом који подразумева даљу реформу јавних предузећа и Пореске управе, посвећеност зеленој агенда, умањење пореских намета…

Све те реформе, додао је, у складу су са реформама Министарства финансија које је донело нови Закон о фискализацији и Закон о електронским фактурама.

Један од захтева НАЛЕД-а и привредника био је да се убрза поврат ПДВ-а. Кроз електронске фактуре то ће бити могуће у року од 24 часа, што ће допринети већој транспарентности и конкурентности наше економије – рекао је Мали.

Додао је да држава наставља да подстиче и запосленост, а да је сада акценат на запошљавање младих.

Мали каже да је пре осам година незапосленост код младих била преко 50 одсто, а да је данас око 20 одсто, и додао да су зато донете нове пореске олакшице за младе.

Опрема: Стање ствари

(Новости, 24. 6. 2021)

Синиша Мали: „Искра“ уводи ред у систем зарада код корисника јавних средстава

Реч је о важном пројекту под називом „Искра“, који ће потпуно увести ред у систем зарада код корисника јавних средстава, истакао је министар Мали

Синиша Мали (Фото: Министарство финансија)

Министар финансија Синиша Мали председавао је првом седницом Координационог тела за праћење реализације имплементације Централног информационог система за обрачун зарада у јавном сектору, која је одржана у згради Владе Републике Србије. Седници је присуствовала министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Министар Мали је истакао да је реч о огромном и важном пројекту под називом „Искра“, који ће потпуно увести ред у систем зарада код корисника јавних средстава.

„Реч је о системском пројeкту који мења начин на који радимо, и на који се обрачунавају зараде свих запослених код корисника јавних средстава. То значи бољу и ефикаснију контролу, смањује могућност грешке и осигурава тачност података. Дуго смо радили на овом пројекту, који ће представљати праву револуцију, и који је за све нас својеврстан изазов, с обзиром на то да је реч о тешком послу који нико није урадио деценијама уназад. Он ће се уводити фазно, најпре у сектор рада, запошљавања и социјалне политике, секторе културе и правосуђа, затим у другој фази у сектор просвете, у трећој фази у сектор здравства и у последњој фази у јединице локалне самоуправе са индиректним корисницима“ – истакао је министар финансија.

Он је рекао да је ово један од највећих пројеката Министарства финансија ове године, заједно са увођењем новог модела фискализације и е – фактура, те да је реч о системским променама, које ће променити начин функционисања приватног и јавног сектора.

„И поред пандемије корона вируса, са којом смо се борили у последњих годину дана, успели смо да радимо на ових великим пројектима, који доносе системске промене. Овај централизовани систем замењује нестандардизоване процесе, који се сада обављају кроз више различитих апликација. На овај начин се омогућава прецизно планирање и извршење буџета за расходе за запослене, контролишу се трошкови запошљавања, побољшава видљивост и доступност података, олакшава управљање кадрова – закључио је министар Мали.

Пројекат ће трајати до краја 2023. године, до када ће се систем користити код више од 10.000 корисника јавних средстава. На систему „Искра“ ће директно радити око 3.000 људи, за које ће у наредном периоду бити организоване специјалне обуке.

Опрема: Стање ствари

(Министарство финансија, 15. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. koliko je on imao iz matematike?

Оставите коментар