Канада: Демонстранти срушили споменике енглеским краљицама

Откриће гробница са готово 1.000 необележених гробова деце урођеника код некадашњих школа којима је управљала Римокатоличка црква изазвало суочавање са колонијалном прошлошћу Канаде

Извор: Твитер

Демонстранти су оборили споменике краљици Викторији и краљици Елизабети Другој у канадском граду Винипегу због незадовољства изазваног понашањем према деци урођеника у прошлости.

Од почетка маја, код некадашњих школа којима је управљала Католичка црква, а финансирале канадске власти, у провинцијама Британској Колумбији и Саскачевану, пронађено је готово 1.000 необележених гробова деце урођеника.

Откриће гробница изазвало је суочавање са колонијалном прошлошћу Канаде.

„Вратите нашу децу кући“, узвикивали су демонстранти који су стајали на постољу на којем је стајао споменик краљици Викторији.

Традиционално се, ватрометима и окупљањем, 1. јула обележава Дан Канаде, али је премијер Џастин Тридо навео да би ове године празник требало да буде посвећен осврту ка прошлости.

Окупљени на маршу у Отави током којег се позивало на укидање Дана Канаде носили су наранџасте мајице како би одали почаст жртвама канадског школског система за домородачку децу.

Слични скупови одржани су широм Канаде.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар