Украјина: Усвојен закон по којем Руси нису аутохтони народ

Према оваквој дефиницији закона, на Криму овај статус имају кримски Татари, Караими и Кримчаци, док се Руси не могу сматрати аутохтоним народом у Украјини

Иницијатива украјинског председника и приједлог закона наишла је на широке критике у Русији (Фото: Reuters)

Украјинска врховна Рада усвојила је закон о аутохтоним народима Украјине који не сврстава Русе у ту категорију, преноси Танјуг.

Иницијатива за усвајање закона потекла је од председника Украјине Володимира Зеленског, а на ванредној сједници подржало га је 326 посланика Раде и ступиће на снагу након што га предсједник потпише, преноси ТАСС.

Законом се дефинишу права аутохтоних народа етничких заједница која су настале на територији Украјине, које имају свој оригинални језик и културу, традиционалне, социјалне, културне и заступничке органе, доживљавају себе као изворни народ Украјине, представља етничку мањину у оквиру становништва земље, а немају своју властиту државу изван Украјине.

Према оваквој дефиницији закона, на Криму овај статус имају кримски Татари, Караими и Кримчаци, док се Руси не могу сматрати аутохтоним народом у Украјини.

Оштре критике из Русије

Иницијатива украјинског председника и приједлог закона наишла је на широке критике у Русији, а како је навео замјеник предсједника Државне думе Русије Петар Толстој он, „брише“ из хисторије 20 милиона Руса.

Руска православна црква је поручила да таква одлука може да подрије стабилност и интегритет Украјине.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова приметила је да је проблем аутохтоних народа Украјине присутан на свим међународним дебатама и да се о њему разговара у блиском контакту са руководством различитих међународних структура, а нагласила је да овом иницијативом Кијев дискриминише милионе Руса.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да украјински закон није у складу с нормама међународног хуманитарног права и да наноси озбиљну штету руском народу, а да се његове посљедице могу упоредити са оним које оставља оружје за масовно уништење.

Опрема: Стање ствари

(Aljazeera, 2. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар