Вирусолог Тања Јовановић: Делта сој заразнији 50 одсто

Вакцине нас довољно штите, мало лошије од имунитета који се стиче након прележане инфекције, рекла  професорка Медицинског факултета 

Фото: Н.Т.

Професорка Медицинског факултету и вирусолог Тања Јовановић упозорила је данас да је нови делта сој вируса који је стигао у Србију чак 50 одсто заразнији од британског који је доминантан код нас, а уз све је и отпорнији на високе температуре због чега је у месецима који долазе неопходно водити рачуна о епидемиолошким мерама и за оне који то нису учинили вакцинисати се.

Делта вирус, или индијска варијанта корона вируса, отпорнија је на вишој температури и зато нема опуштања, неопходно је да се поштују све мере како не би дошло до масовног преношења инфекције, рекла је Јовановић за Танјуг.

Вирусолог наводи као добро то што су и бројне студије, а и Европска агенција за лекове ЕМА потврдиле да вакцина штити и од новог соја.

„Вакцине нас довољно штите, мало лошије од имунитета који се стиче након прележане инфекције”, рекла је она и нагласила да вакцинација постиже толику ефикасност да се смањује број оболелих, хоспитализованих као и број оних са тежом клиничком сликом.

Јовановић је додала да нови сој, осим тога што је много заразнији од британског соја, носи и друге особине везане за ток и исход инфекције, а напада и млађу популацију.

Клиничка слика личи на тешку прехладу, оболели има температуре, гребање у грлу… при томе нема симптома оних првих којима смо препознавали инфекцију а односи се на губитак чула мири са и чула укуса.

„Али може да изазове праву клиничку слику ковида, да дође до хоспитализације и леталног исхода”, рекла је Јовановић и додала да је вишеструко важно да се млади, који су највећи преносиоци, вакцинишу.

Апеловала је на младе да се вакцинишу ако путују у иностранство јер у супротном могу да угрозе себе и да се врате са неком од нових варијанти корона вируса.

Упитана шта можемо очекивати на лето имајући у виду долазак наших грађана који живе у иностранству као и већег броја туриста, Јовановић каже да су лабораторије које смо добили током короне, у којима се тестирају грађани на граничним прелазима добра баријера.

„Максимално смо унапредили лабораторијске могућности молекуларног тестирања, увели смо мобилне лабораторије на аеродрому и граничним прелазима”, напоменула је.

Тања Јовановић (Фото: Снимак екрана/TV Prva)

Ту се, како додаје, тестирају путници из иностранства као и наши који немају резултате ПЦР и антиген тестова и тако спречава да онај ко је оболео уђе у земљу без контроле.

Јовановић је додала да се често заборавља да су епидемиолошке мере још на снази и да их треба поштовати у превозу, тржним центрима…., али и на отвореном када се налазимо у великој групу људи.

На питање да ли се и у Србији ускоро може очекивати пораст броја инфицираних делта сојем као у Хрватској, Јовановић каже да верује да у Србији где је регистровано двоје заражених новим сојем вируса, ће требати неколико месеци да та варијанта постане доминантна.

На питање шта можемо да очекујемо на јесен када се очекује нови талас, Јовановић каже да кретање епидемије зависи пре свега од нас самих и нашег понашања и поштовања епидемиолошких мера, а са друге стране и од вакцинације, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Маске које се масовно користе уопште не штите од вируса!
  Вакцине су у експерименталној фази, и нико са сигурношћу не
  може да тврди да ли вакцине уопште штите и колико штите!
  Не наводи доказе за оно о чему прича, већ препричава, а избегава
  да иницира јавну научну расправу коју је толико пута пртедлагао др
  Несторивић.
  Опсенари, обмањивачи који шире епидемију страха.
  Ни она не наводи лекове за превенцију или лечење, већ
  искључиво недовољно испитане вакцине као једини начин заштите,
  само се сада као циљна група не наводе стари, већ искључиво млади?!

  24
  2
 2. И чашица вињака је 100% јача од чаше вина! Па шта? да пијемо или да не пијемо?

  14
  1
 3. Где се „струка“ снабдева вирусометрима? Ја бих један за кућну употребу. Ови њихови стручни ништа не ваљају. Ова каже 50% јачи, онај пре неки дан да је 5 пута јачи…. Нису их добро баждарили. Е моја струко, радите са неисправним вирусометрима . Срамота за „струку“.

Оставите коментар