Папа пристао на састанак са преживелим староседеоцима Канаде злостављаним у римокатоличким интернатима

У децембру ће се папа Франциско састати са преживелим староседеоцима Канаде

Папа Франциско

Папа Фрања пристао је да се у децембру састане са преживелим староседеоцима Канаде који су злостављани у озлоглашеним католичким интернатима усред позива да се извини због улоге Католичке цркве у злостављању и смрти хиљада деце.

Канадска конференција католичких бискупа саопштила је јуче да је Фрања позвао делегације у Ватикан и да ће се од 17. до 20. децембра састати са представницима три групе домородачких народа, Првим народом, Метисима и Инуитима.

Ватикан није данас потврдио да ће се састанак одржати али је портал Свете столице известио о саопштењу бискупа.

Последњих недеља истражитељи су радаром пронашли стотине необележених гробница на локацијама некадашњих резиденцијалних школа за староседелачку децу.

После откривених више од 600 гробова на месту једне школе и посмртних остатака 215 деце канадска јавност и премијер Џастин Трудо затражили су папино извињење.

Папа Фрања је почетком јуна изразио бол због открића посмртних остатака деце и позвао је верске и политичке званичнике да „расветле тај тужни догађај“ али није понудио извињење.

У Канади је од 19. века до 1970-их година више од 150.000 деце староседелаца присилно слано у резиденцијалне школе које су биле под управом цркава, а основане су с циљем присилне асимилације у канадско друштво.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 30. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар