Будимир Алексић: Срби у Црној Гори и даље дискриминисани

У дипломатији и даље нема Срба, нема их ни у правосуђу, нити у образовним и културним институцијама. Једноставно, и ова влада води политику сегрегације и обесправљивања српског народа, каже Алексић

Бу­ди­мир Алек­сић (Фо­то: Лична ар­хи­ва)

ПОДГОРИЦА – Учестале оптужбе званичне Подгорице од стране председника државе Мила Ђукановића и премијера Здравка Кривокапића да званични Београд хоће да их пороби и „окује у српски свет” подстичу острашћене националисте и додатно компликују положај српског народа у Црној Гори.

Промена власти донела је само педесетак нових имена: кабинет с премијером, тридесетак чиновника – при чему има примера да су скоро целе породице нашле ухлебљење у влади. Однос према српским институцијама културе је такав да је у појединим областима гори него у време владавине Ђукановића.

Ове и сличне оцене на рачун нове власти свакодневно се чују од посланика владајуће већине, што је још један куриозитет нове власти. Наравно, не и опозиције, јер она и даље верује како су сва зла Црној Гори стигла од Београда и од Срба – још од времена 1912. године па до данашњих дана.

Ни најстарији Црногорци не памте толико мржње у Црној Гори према свему за шта се казује да има везе са Српством и Србијом. Срцу им прирасли Турци, Немци, Муслимани, Албанци, с којима, наводно, никада кроз историју нису имали ни „грку реч”, или јесу, па је заборављено. Сада им у свим расправама и полемикама у парламенту понављају: „Ми смо вам донели државу”, иако никоме није јасно, а није ни доказано где је била скривена, за коју Голеш планину, та њихова Црна Гора, јер је ова Балшића, Војисављевића и Петровића тамо где је и устоличена у Зети, односно на Цетињу.

„Нова Влада Црне Горе у протеклих двеста дана не само да није ништа урадила да прекине тридесетогодишњу праксу систематске дискриминације српског народа у овој земљи, него ниједном речју није констатовала нити признала чињеницу да је српски народ обесправљен и брутално, у сваком погледу, дискриминисан од стране бившег режима”, оценио је за „Политику” др Будимир Алексић, директор Института за српску културу и функционер Демократског фронта.

Додаје да влада Здравка Кривокапића и у погледу дискриминације Срба следи политичку праксу ДПС-а.

„Рецимо, у полицији не само да није ни покушано да се исправи неправда према Србима и да се крене у правцу реализације принципа сразмерне националне заступљености, него су истакнути активисти ДПС-а и протагонисти изазивања националне и верске мржње и нетрпељивости у полицијским структурама унапређени од стране нове управе полиције. Најдрастичније примере имамо у Пљевљима и Никшићу, због чега су и грађани протестовали. И даље се прекршајно кажњавају грађани због истицања српске заставе, док је истицање свих других застава у потпуности дозвољено”, каже Алексић.

Наглашава да је „влада Кривокапића наставила да финансира Факултет за црногорски језик и књижевност на Цетињу, али није ни одговорила на иницијативу Удружења књижевника Црне Горе да се у Подгорици оснује Факултет за српски језик и књижевност и да се на тај начин уваже и говорници српског језика, којих је, узгред речено, много више него оних који свој матерњи језик именују као црногорски”.

„Недавно усвојеним буџетом који је предложила Влада Црне Горе ниједан цент није опредељен за финансирање српских културних и научних установа и организација, попут Матице српске и Института за српску културу. Али је зато 240.000 евра опредељено за Матицу црногорску. Толико о равноправности грађана и културних стваралаца са становишта Владе Црне Горе, и толико о захвалности Здравка Кривокапића српском народу, који је скоро стопроцентно подржао листу чији је он био носилац”, поручује Алексић.

Као пример маћехинског односа садашње владе наводи да најстарија књижевна и културна асоцијација у земљи, старија од Црногорске академије и универзитета, која окупља писце који стварају на српском језику и ћириличном писму – Удружење књижевника Црне Горе – „од нове владе није добила ниједан цент”.

„У дипломатији и даље нема Срба, нема их ни у правосуђу, нити у образовним и културним институцијама. Једноставно, и ова влада води политику дискриминације, сегрегације и обесправљивања српског народа”, каже Алексић.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Питам се , на који начин је постигнуто признавање постојања црногорског језика у међународној научној јавности.Уколико црногорски заиста постоји као аутохтони и самосвојни језик, дужност је црногорске науке да све српске речи у њему означи као туђице .Наравно, тешко да ће наука, макар била и геноцидна, прихватити језик који се састоји готово искључиво од туђица.Да се процес лоповлука и геноцидног преименовања српског језика не би наставио , па да добијемо и језике најужих говорних подручја као службене, српска наука је дужна да се овом покварењаштву и огромној и геноцидној лажи свом снагом супростави.Борићемо се за сваку српску реч.До смрти. За сваку изговорену мораће да доказују да није српска и да припада само њима . Црногорске, бошњачке и хрватске нам заиста нису потребне, језик нам је и без њих пребогат, али српску ни једну не дамо квазинаучним политикантским лопурдама.Време је да се над језиком више не врши злочин политичких компромиса.Језик је биће и ткиво народа и његово највеће благо.Свако ко жели да оствари сопствени идентитет на то има право, али без крађе .Ко жели да има свој језик, а не располаже са довољно речи, нека измишља.Пустите машти на вољу , квазинаучна господо , па измишљајте све лепшу од лепше, да се дивно не разумемо .Направите те своје језике, напишите граматике и речнике, створите фонетику, лингвистику, стилистику и, наравно, књижевност. Ако икад пожелимо да сазнамо шта говорите и пишете, платићемо преводиоца.

    10

Оставите коментар