Дарко Николић: Ђоковић је највећи јер је победио највећег противника – самог себе

Вера у немогуће је ослонац Ђоковићевог постојања. А темељ тог постојања је увећавање својих талената. То је могуће само ако побеђујете сопствене слабости

Пред почетак Вимблдона, на који је Новак Ђоковић стигао са 19 гренд слем титула, једном мање од учинка који имају Роџер Федерер и Рафаел Надал, швајцарски лист „Блик“ дошао је на занимљиву идеју.

Тај тамошњи медиј је, наиме, решио да три новинара из земаља ових асова, Швајцарске, Шпаније и Србије, објасне свету зашто мисле да је баш играч из њихове државе најбољи тенисер света свих времена.

„Српску страну“ у овој размени мишљења заступао је новинар спортске рубрике „Блица“, Дарко Николић.

Текст „Блика“ са три новинарска угла о томе ко је најбољи тенисер свих времена – Ђоковић, Надал или Федерер (Фото: BLICK/SCREENSHOT)

Новак Ђоковић никада неће престићи неке рекорде Роџера Федерера. Неће оборити ни неке рекорде Рафаела Надала. Али, да би се величина Новака Ђоковића у спортској вечности схватила, потребно је завирити у оно што вечност чини.

Када је био мали, није сањао да победи тачно овог или баш оног ривала. Само је рекао да би волео да буде најбољи на свету. А да бисте тамо стигли, морате да победите најтежег противника од свих. Себе.

И, Ђоковић је баш то чинио. Имао је здравствене проблеме због исхране, увидео их је и кренуо у окршај са њима. Имао је проблеме са сервисом. И на њих је пошао. Па чак и када је постао најбољи, а уследила је дуга пауза и операција те више није ни могао да сервира као некада, вежбао је почетни ударац на потпуно нов начин. И ту битку је добио. Није никада био вољен као највећи такмаци. Просто, опчинили су свет пре њега, а свет се тешко одриче својих идола. Али, решио је да у том „рату светова“ не дира вечито неутралну Швајцарску и уздржану Шпанију, већ да буде оно што јесте. Борац са самим собом. А та битка водила га је на два фронта.

Новак Ђоковић (Извор: Блиц)

На првом је публику освајао својом личношћу. Ведра духа, са знањем толико језика као да је из времена древних, са хумором који је освајао трибине брже од било ког сервиса, почео је да – прија. Али, једно је бити забављач. На оном другом фронту требало је задобити гледаоце, када на терену постоје само два аса, једна лоптица и битка не са оним прекопута себе, већ са собом.

Слабости је побеђивао из дана у дан. Некада пред камерама, много чешће ван њих. То што га је на почетку каријере пратило „Ах, то је онај из Србије… знате, оне Србије“ претворио је у хвалоспеве који су наслове мењали у „Чудесни Србин покорио тениски свет!“ Његов МВП пријатељ, Никола Јокић, недавно је на питање зашто толико ужива у кошарци, рекао „Па, знате… има нечег посебног у томе када урадите нешто неочекивано, када изненадите целу планету“. Ђоковић је почео своју немогућу мисију и под бомбама, и ударајући лоптицом о један стари зид, без тениских гена у породици и нацији, без предиспозиција за успех у разореној земљи, са логиком која је тврдила да ће, у најбољем случају, бити осредњи.

Новак Ђоковић и српски навијачи у Аустралији

Али, вера у немогуће је ослонац његовог постојања. А темељ тог постојања је увећавање својих талената. То је могуће само ако побеђујете сопствене слабости.

И, тада није важно ко је с оне друге стране мреже. Када победите своје здравствене тегобе одрицањем, када трудом победите своје тениске недостатке, када освојите публику која вам је звиждала, онда није важно што имате (а имате) више победа над Федерером и Надалом него пораза од њих. Не, једино је важна та вера. И када је 0:2 за ривала. Јер ви сте тај који има највише победа у пет сетова у историји тениса. И када „најбољи на свету“ имају меч лопте, а публика слави, ни то није важно јер… победа је ваша. Не та једна, него она најважнија.

Над самим собом.

Новак Ђоковић (Извор: Блиц)

Новак Ђоковић је из народа у коме је та врлина, побеђивања себе, а не другог, највећа којој се тежи. Вероватно ће се радовати једног дана када цео свет буде говорио: „Да, био је стварно најбољи.“ Али, радује се већ сада – јер је највеће и најтеже битке, са својим слабостима, решио у своју корист.

Опрема: Стање ствари

(Блиц, 1. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар