Милош Ковић: Косовски завет се буди и обнавља

Сада нас је неупоредиво више и сада нас води наш патријарх Порфирије, рекао је Милош Ковић

Милош Ковић на Газиместану 2021. (Фото: КоССев)

„Сада нас је неупоредиво више и сада нас води наш патријарх Порфирије“, „Ово је центар света за нас“, „Водимо се речима Амфилохија – Косово је зеница ока нашега и зато смо дошли овде“, „Овде се данас види ко је вера, а ко невера“, поруке су саговорника КоССева, из ширег региона, који су данас посетили Газиместан.

Традиционално, и овог 28. јуна, након литургије у манастиру Грачаница, на Газиместану је одржан парастос палим српским јунацима у Косовској бици.

Више од 1.000 грађана из региона присуствовало је данашњем догађају. Неки од њих поделили су са екипом новинара КоССев портала своје утиске.

Завет косовски се буди и обнавља

„Прошли Видовдан је био нажалост у знаку короне. Сада нас је неупоредиво више и сада нас води наш патријарх Порфирије“, казао је за КоССев професор историје на београдском Филозофском факултету, Милош Ковић, који је у прошлости 28. јун прослављао на Газиместану.

Тврди да се ове године осећа „обнова“ код младих, а то, како каже, потврђује и чињеница да је већина данас управо млађих генерација.

„То значи да се завет наш косовски буди и обнавља. Некима то изгледа као нека пуста параполитичка идеја, али очигледно је да је реч о једном укорењеном етичком учењу“, прецизирао је Ковић.

Упоређујући са прошлом годином, Ковић каже да је данас на Газиместану било више људи, али и више полиције.

„Чини ми се да је ово све живље и живље, упркос свему“, прецизирао је.

Ковић, међутим, каже да је посведочио томе да су појединци на путу до Газиместана доживели непријатности.

Тврди да је прошао поред колоне аутомобила са српским таблицама које су заустављали припадници Косовске полиције.

„Отварали су младим људима гепеке, истраживали да ли имају нешто“, додао је.

Како је уједно јавио РТВ Ким, на улазу у двориште Газиместана забележен је мањи инцидент када је Косовска полиција у покушају да претресе монахињу, ухапсила младића из Подгорице који се супротставио томе.

Косовски медији, међутим, наводе да је он ухапшен због певања „провокативних песама“. У међувремену се огласила и косовска полиција потврдивши хапшење због „изазивања раздора и нетрпељивости“.

Полиција је навела и да је током претреса на различитим локацијама на Газиместану запленила неколико ножева и гвоздени боксер.

Братство православне омладине из Црне Горе: „Косово је зеница ока нашега и зато смо дошли овде“

Газиместан је данас посетило и братство Српске православне омладине Светог Пантелејмона из Црне Горе.

Игор Самарџић из Тивта каже за КоССев да је братство основано под благословом преминулог митрополита Амфилохија:

„Пошто смо основани његовим благословом онда се водимо његовим речима – Косово је зеница ока нашега и зато смо дошли овде“.

Бројни посетиоци из централне Србије

Иван Дамљановић из Краљева доласком на Газиместан, следи кораке својих предака.

„Они су 1.912. године, темељећи тај косовски завет као четници војводе Вука и Воје Танкосића, ослобађали ово место и на овом месту слушали великог Милана Ракића који је овде говорио његову чувену песму На Газиместану“, казао је Дамљановић.

На Газиместану је како каже, буквално од детињства – „још од када га ме је као малог дечака у ранцу први пут 1989. године довео покојни деда“.

За Дамљановића је долазак на Газиместан „обавеза сваког Србина“.

„Овде се данас види ко је вера а ко невера“, поручио је.

Каже и да су на Газиместану млади људи на које морају да пренесу „жишку и ватру“.

„Не можете отети Косово из душе Србинове, она без Косова не постоји“, поручио је овај Краљевчанин данас са Газиместана.

Као и претходних година, и ове су Газиместан посетили бајкери из централне Србије, додуше, у много мањем броју.

Милан Радојевић из мото клуба МЦ Срби каже да је Газиместан света земља и позвао је друге мото клубове да им се у наредним годинама придруже.

На Газиместан су данас дошли и ходочасници, а након што су пре 30-дана кренули из Београда.

„Ово је сада и данас центар света за нас. Ови људи иду месец дана, носећи иконе. Кренули смо из Београда, 29. маја са благословом његове светости“, казао је за КоССев један од ходочасника Хаџи Милан Иванковић.

Митровчани на Газиместану – поједини и први пут

Милица Радевић Миљковић из Косовске Митровице такође је кренула у ходочашће, а на путу ка Газиместану придружила се ходочасницима из Београда.

Милица је уједно први пут ове године присуствовала обележавању Видовдана на Газиместану.

„Осећај је стварно диван и заиста предлажем свима који нису никада били да посете. Данас је била посебна част јер је ту био патријарх, разни оци, монаси, игумани манастира са простора Косова и Метохије, тако да, узети Благослов од свих њих на данашњи дан – заиста ми је жао ко је пропустио“, казала је Радевић Миљковић.

Више Миличиних суграђана такође је присуствовало парастосу. Међу њима је и Данило Данић који је такође први пут на Газиместану.

Каже да у претходним годинама није имао прилике да се увери да се за Видовдан организује превоз из Косовске Митровице, те је, услед тога, одлучио сам да обезбеди аутобус.

„Ове године сам одлучио да организујем један аутобус. Заинтересованост је била изнад очекивања, не само од људи са Северног Космета, него и централне Србије“, казао је Данић.

Тврди да ће се и у будућности трудити да својим пријатељима из централне Србије приближи Косово и Метохију и доведе их ,“како би им објаснио културолошки значај светиња на КиМ“.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 28. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар