Политика: Да ли ће се Црна Гора по питању Видовдана угледати на Чикаго

Можда ће неко у Црној Гори поцрвенети пред чињеницом да је градоначелница Чикага Лори И. Лајтфут Видовдан прогласила за званични празник

Добитници видовданских признања (Извор: Политика)

ПОДГОРИЦА – Овде у Црној Гори, држави којом је владала Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића, која је Косово признало за државу, а српске светиње и манастире покушала да прогласи албанским светињама у Унеску, где црногорски војници заједно са тзв. војском Косова „штите” насилно заузету територију, Видовдан је и даље само реч у јавном животу и ђачким читанкама из историје.

Да није Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, њених литургија и молитви, не би се чуо косовски пој, а народ би зарад свог потомства набрајао косовске јунаке и ране, бројао бројанице и певушио „Видовдане, мој очињи виде, с тобом видим што други не виде”.

Једино Удружење књижевника Црне Горе у славу Видовдану годинама додељује највећа признања – „Видовданске повеље” најбољим књижевним остварењима у којима су „пропевали” косовска мисао и завет. Тако је у порти манастира Св. Симеон Мироточиви на Немањином граду у Подгорици одржано велико „Видовданско песничко бдење”, где су уручена признања.

„Видовданска повеља” за најбољу књигу песма – Миленку Јовићу, Славојки Слави Војиновић и Радиславу Гардашевићу. Награда „Видовданска реч” припала је новинару Српске радио-телевизије Саши Јеврићу. Књижевнику Наоду Вуковићу додељена је једна од највећих књижевних награда „Макаријево слово”.

Одлука о проглашењу Видовдана за празник Чикага (Извор: Политика)

„Видовданска повеља” за чување традиционалног, културног и слободарског наслеђа и заветног косовског опредељења додељена је Новици Ђурићу, књижевнику и дугогодишњем новинару. Признања су уручили отац Предраг Шћепановић и песникиња Милица Краљ.

На порталима је осванула вест да је премијер Здравко Кривокапић присуствовао Видовданској литургији у манастиру Подластва. Да није српских медија – телевизије, радија и портала – нико и не би чуо да је јуче, на Видовдан, најтужнији дан у Срба, премијер клекао и поклонио се жртвама на спомен-обележју подигнутом у част невино побијених Грбљана, Бокеља, Маина, Побора, Паштровића, Кртољана и Будвана.

Кривокапић је једини премијер који се од Другог светског рата поклонио страдалницима убијеним без суда и пресуде у Бару, у време комунистичког режима.

„Присуствовао сам Видовданској литургији у манастиру Подластва. У порти тог манастира налази се спомен-обележје невино побијених Грбљана, Бокеља, Маина, Побора, Паштровића, Кртољана и Будвана. Поклонио сам се њиховим сенима. Зарад националног помирења, важно је да негујемо културу сећања на све невино страдале жртве. Мир њиховим душама и мир међу свима нама, потомцима завађене браће. Да у миру и слози градимо бољу будућност за сву нашу децу у нашој Црној Гори”, рекао је Кривокапић.

Лори Лајтфут (Извор: fakti.org)

Српски медији су јавили и да је председник Општине Будва Марко Бато Царевић присуствовао свечаностима поводом Видовдана у Грачаници. Царевић је, како наводе ови медији, изјавио да су Срби победили у Црној Гори и да је чињеница да ће победити божја правда.

„Срби више нису угрожени ни у Црној Гори, Републици Српској, Славонији и ви сте овде на Косову и Метохији победили, без обзира на све”, рекао је Царевић и додао: „Када смо заједно можемо све. Српство је неуништиво.”

На крају ће можда неко у Црној Гори поцрвенети пред чињеницом да је градоначелница Чикага Лори И. Лајтфут Видовдан прогласила за званични празник тог милионског града у којем живи и ствара једна од највећих заједница српских Американаца у САД.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Сетимо се здравкових монтенегро суперсрба који су причали да смо признали Косово, а на крају испаде да Србијанци Цинцари којима су Турци ј**** бабе предвођени Босанцем крше споразуме са Америком и не ј*** живу силу док суперсрбе ј*** секси дритан хаха

Оставите коментар