Почели маневри Украјине и НАТО у Црном мору

Игор Конашенков рекао је раније да ће под плаштом вежбе „Морски поветарац 2021” украјинској војсци и снагама у Доњецку и Луганску бити допремљено модерно наоружање и муниција

Фото: Reuters/Yoruk Isik

КИЈЕВ МОСКВА – Украјина и НАТО почели су данас војне вежбе у Црном мору са више десетина ратних бродова и авиона за које је Москва најавила да ће их пажљиво пратити.

Маневри „Морски поветарац 2021” изводе се неколико дана након инцидента у Црном мору када је, како руска војска тврди, британски разарач ушао у територијалне воде Русије.

Вежбе ће трајати две недеље и у њима учествује 30 ратних бродова и 40 авиона из САД, других чланица НАТО-а и Украјине, где се у Одеси већ налази амерички разарач „Рос”.

Капетан америчке морнарице Кајл Гент рекао је да велики број учесника вежбе одражава заједничку посвећеност томе да се осигура слободан приступ међународним водама, преноси АП.

Руско министарство одбране са друге стране најавило је да ће пажљиво пратити маневре, јавља ТАСС а преноси Танјуг.

„Црноморска флота предузима низ мера за праћење операција бродова НАТО-а и других земаља, учесница у вежби ‘Морски поветарац’“, наводи се у саопштењу министарства.

Портпарол руског министра одбране Игор Конашенков раније је рекао да ће под плаштом вежбе „Морски поветарац 2021” украјинској војсци и снагама у Доњецку и Луганску бити допремљено модерно наоружање и муниција, преноси ТАСС.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар