Спутњик: Ако је Крим украјински, зашто је британски разарач побегао

Онај ко жели да провери да ли су то руске територијалне воде или нису – нека буде свестан ризика да ће у следећем покушају бити потопљен

Руски ловац изнад британског разарача (Фото: Министарство одбране Руске Федерације)

Ако је Крим украјински, како тврди Борис Џонсон, зашто онда британски разарач ХМС „Дефендер“ није мирно допловио до Севастопоља, него је после неколико хитаца упозорења променио курс? А ако Британци и остале земље Запада сматрају да је Крим украјински нека поново покушају да уђу у појас од 12 миља од обале Крима, што су територијалне воде Русије.

Москва је јасно поручила Великој Британији да ће сваки следећи улазак британског ратног брода у територијалне воде Русије бити ратни чин на који ће Русија одговорити војним средствима. Дакле, ако Борис Џонсон сматра да је Крим територија Украјине, а море око Крима, односно 12 миља од обале да су територијалне воде Украјине, сада има шансу да то провери. Да видимо да ли ће Велика Британија или нека друга Западна земља опет покушати да уђе у појас од 12 миља територијалних вода Русије.

Када Британија каже да је њен ратни брод био у режиму тзв. мирног, нешкодљивог проласка кроз територијалне воде Украјине, војни стручњаци у Москви истичу да по међународном поморском праву режим нешкодљивог проласка кроз стране територијалне воде подразумева неколико услова: тачно време и позицију на којој се улази у територијалне воде друге државе; тачно време и позицију са које се излази из територијалних вода друге државе; сви борбени системи на ратном броду у фази проласка кроз територијалне воде друге државе морају бити у тзв. „пасивном положају“, односно на топовима, или артиљеријским системима морају бити цераде-навлаке, а контејнери са ракетама морају бити искључени из електричног напајања.

Тако каже међународно поморско право, уз још један услов – потребна је изричита најава и дозвола земље у чије територијалне воде страни ратни брод улази у режиму нешкодљивог проласка.

Војни посматрачи у Москви кажу да према телевизијским снимцима и снимцима са руских дронова, британски разарач „Дефендер“ није имао цераде на артиљеријским системима, а руски дронови су детектовали да ракетни контејнери нису били без електричне струје. Гледајући из британског угла, то је логично, јер Британци сматрају да су пловили кроз територијалне воде Украјине. Ту се онда поставља следеће питање: да ли су Британци улазак у те воде евентуално најавили Кијеву, или нису? Ако су најавили, а Кијев то није јавно обзнанио, онда је то највероватније жеља Украјине да дође до сукоба руске Црноморске флоте са британским разарачем. Ако Британци то нису најавили Русима, а очито да нису пошто Борис Џонсон те воде сматра територијалним водама Украјине, онда је јасно да је реч о отвореном покушају провокације руске стране са циљем да Русија одмах војно, енергично одговори, што би Западу послужило да Москви наметне нови пакет санкција. У сваком случају, ради се о врло опасној игри са питањем куда ово води? Онај ко жели да провери да ли су то руске територијалне воде или нису – нека буде свестан ризика да ће у следећем покушају бити потопљен.

Оливера Икодиновић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 6. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар