Због притиска школа на Цетињу обрисала фотографије ученика са митрополитом Амфилохијем

Уверавам све своје Цетињане и Цетињанке да у поступку школе није постојала никаква лоша намера, рекла директорка школе „Његош“ Весна Кнежевић

Фото: Скриншот/Јутјуб/Djeca Prijestonice

Са званичне Фејсбук странице Основне школе „Његош“ у Цетињу обрисане су фотографије ученика са митрополитом Амфилохијем. То се догодило након што је Група грађана Цетиња тражила од школе да објасни како се садржај, који нема везе да образовањем, нашао на страници школе.

Убрзо се огласила директорка школе Весна Кнежевић која је, у саопштењу упућеном медијима, оценила да су лоше проценили тренутак за објављивање таквог садржаја и извинила се „свима које је тај поступак узнемирио“.

„ОШ Његош“ Цетиње на својој Фејсбук страници а уназад промовише најбоље ђаке, добитнике Дипломе Луча. Управа школе се никада није мешала у избор послатих фотографија, па није желела ни сада да се меша у избор фотографија које су ученици сами одабрали да представе себе и своје успехе. Сва деца су у својим представљањима осим школских, кроз фотографије приказали и своје ваншколске активности. А то да ли је неко дете игра балет, тренира фудбал или тенис, изучава филозофију или веронауку је његово право и избор. А права детета требало би свима нама да буду неприкосновена“, навела је Кнежевић у изјави достављеној медијима.

Према њеним речима управи школе је интерес детета увек на првом месту, као и уважавање права детета на сопствени избор, у случају да не нарушава права других, преноси портал ИН4С.

„Проценили смо да објављивањем фотографија које је ученик сам изабрао не нарушавамо права других и зато смо допустили да се исте објаве. Уверавам све своје Цетињане и Цетињанке да у поступку школе није постојала никаква лоша намера, али прихватамо критику да смо лоше проценили тренутак за објављивање оваквог садржаја“, истакла је она.

Кнежевић каже да им је посебно жао и што су због погрешног тумачења објаве и успеси ученика, ОШ Његош који су понос школе, града и државе пали у други план.

„Извињавамо се свима које је овај поступак школе узнемирио, а нарочито нашем ученику, што смо га пружајући му права и могућности као и свој другој деци, довели у ситуацију да му та иста права ускраћујемо. Поучени немилим догађајем, а још једном понављам, не желећи да никога повредимо и узнемиримо, школа ће убудуће радити на правилима којим ћемо уредити област садржаја фотографија које будемо постављали на сајту или некој од друштвених мрежа“, рекла је Кнежевић.

На крају, додала је она, желим свим нашим ученицима још много успеха на њиховом путу, а нас одрасле желим да подсетим да је наша обавеза да им стварамо окружење у којем могу те успехе слободно да остваре и изразе.

Након, саопштења директорке школе, фотографије су обрисане са Фејсбук странице.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Баш ме занима, када би неки Србин тражио да се склоне слике деце са папом , да ли би се то и десило?

 2. Моја Луча

  (Његошу – Прометеју србском)

  Када ми забране пјесме
  У шкрињу стихове спреме
  Посљедња кап моје чесме
  Храниће свјетлости сјеме

  Ни кад ми загасе ватре
  У подрум затворе сјене
  Не дам искри да се затре
  Ни кад вам украду мене

  Глув за буку и галаму
  И слијеп у мрклој ноћи
  Али тјерам мрак и таму
  Моја Луча – ваше очи

  Момчило

 3. Шта је глупост?

  Глупост су приче о 1000 година идеје о државности ЦГ док те мрчу и држе у правно-политичком лимбу недефинисаног статуса .

  Глупост је и „поправљање“ крова ЦГ док је у њеним темељима асимилациони жрвањ намјењен твојој дјеци.

  12

Оставите коментар