Мађарска: Сарадња са црквама смањила број развода и абортуса

У Мађарској се од 2010. године све више деце рађа у браку, број абортуса у браку готово се преполовио, а број ванбрачних порођаја смањио се за две трећине

Каталин Новак, министарка за породицу Мађарске (Фото: Facebook/Katalin Novák)

Мађарска, која од свих земаља у Европској унији троши највећи део средстава за подршку црквеним институцијама, истакла је позитивне статистике у вези с браком и рађањем.

Сарадња мађарске владе с црквама значајно је смањила број развода и прекида трудноће у земљи. Мађарска министарка за породицу, омладину и међународне односе и потпредседница Фидеса Каталин Новак објавила је ово на хришћанској конференцији, у понедељак, преноси Ремикс Њуз.

Новакова је нагласила да хришћанство за Европљане није ствар избора, већ предодређености, а у Мађарској „они нису само прокламовали и разговарали о некој врсти хришћанске обнове, већ су одлучили да у име владе предузму одлучне мере“.

Тако, према подацима Евростата, од свих земаља у Европској унији, Мађарска троши највећи део средстава за подршку црквама и црквеним образовним институцијама. Током последњих десет година број грађана ове земље који подржавају Цркву са 1% пореза на лични доходак повећао се за 400.000, број крштења престао је да опада, црквени бракови су се повећали, а пола милиона деце се уписало на веронауку. Поред тога, додала је Новакова, за то време држава је удвостручила број црквених образовних институција у којима раде јаслице, вртићи и школе, а сходно томе и број деце која их похађају.

Према њеним речима, од 2010. године у Мађарској се све више деце рађа у браку, број абортуса у браку готово се преполовио, а број ванбрачних порођаја смањио се за две трећине. Истовремено, стопа развода је најнижа у последњих 60 година. Каталин Новак је такође говорила о увођењу верске етике у систем јавног образовања, о рестаурацији 3.000 и изградњи 130 нових цркава. Нагласила је да ниједна црква није затворена или претворена у тржни центар.

Опрема: Стање ствари

(iFam News – Србија, 22. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар