Миланко Шеклер: Симптоми заразе од индијског соја блажи

Могао бих да кажем и да ми се свиђа што је тако, и то би могао бити корак у добром смеру, јер би могло да се покаже да таква мутација вируса значи и мању смртност, рекао Шеклер

Миланко Шеклер (Извор: N1)

Када је реч о појави индијског соја корона вируса у Србији, нећемо остати изоловано острво, рекао је за РТС вирусолог Миланко Шеклер и додао да испитивања јасно указују да све вакцине тренутно штите више од 90 одсто у односу на класичне сојеве корона вируса.

Шеклер је рекао и да искуства из Британије показују да су симптоми заразе од индијског соја блажи, и да подсећају на грип, да нема губитка чула мириса, али и да се тај сој лакше преноси, што је, према његовој оцени, разлог за оптимизам.

„Могао бих да кажем и да ми се свиђа што је тако, и то би могао бити корак у добром смеру, јер би могло да се покаже да таква мутација вируса значи и мању смртност“, рекао је Шеклер за РТС.

Упозорио је и на то да се не поштују заштитне мере које су на снази, а које много значе како ситуација не би измакла контроли.

„Дешава ми се да уђем у продавницу и да једини имам маску“, испричао је Шеклер и подсетио да и земље у окружењу имају пад броја заражених и преминулих, а имају мање вакцинисаних од Србије, што, како верује, говори о „сезоналности“ овог вируса.

„У исто време видимо шта се дешава у Русији, Британији, Француској, где расте број оболелих и то није нимало пријатно“, оценио је Шеклер и поручио да је непоштовање мера у Србији разлог за забринутост.

Опрема: Стање ствари

(N1,  22. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар