Др Милорад Јеркан: Епидемиолози упозоравају – на јесен на удару људи од 35 до 50 година старости

То за мене значи да је неопходно појачати вакцинацију, посебно у тој старосној категорији, каже директор нишког Дома здравља 

Доктор Милорад Јеркан (Фото: Вања Кесер/Јужне вести)

Одмах након што је Владин Кризни штаб за сузбијање заразне болести ковид 19 почетком прошле седмице додатно попустио противепидемијске мере, председник Србије Александар Вучић је упозорио да ће „на јесен корона да се врати у тешком облику“.

Медицински стручњаци пак оцењују да је држава прерано ублажила мере и да би то могло „скупље“ да нас кошта већ у септембру, наглашавајући да „тежина“ новог таласа ипак не може да се предвиди, пошто ће приоритетно зависити од обима вакцинације.

Вучић је прошле среде, још једном позвао грађане да се вакцинишу. Он се притом није осврнуо на одлуку Кризног штаба о ублажавању мера које омогућава масовнија и дужа окупљања људи у затвореним и отвореним просторима, чиме се ризик од инфекције увећава. Претходних дана епидемиолог Радмило Петровић се „зачудио“ што је овим попуштањем дозвољена толика слобода у затвореном простору, где се вирус најлакше преноси, оцењујући да би мере у таквом простору требало да буду далеко оштрије, односно да подразумевају мањи број људи и краћи боравак.

Вирусолог Миленко Шеклер, такође,“није разумео“ попуштање противепидемијских мера током лета. Он је рекао да ће вирус да тавори преко лета, а онда ће да се активира по завршетку сезоне годишњих одмора, када људи почну да проводе више времена у затвореном простору, школе и факултети почну да раде, или се напуне аутобуси. У којој мери ће се вирус вратити пре свега зависи од обима вакцинације, сматра он.

„Јако мало људи се вакцинише. Мислим да је послата погрешна порука да се враћамо у нормалу и многи су стекли илузију да је све завршено“, рекао је Шеклер за Блиц, наглашавајући да је доња граница колективног имунитета 60 одсто ревакцинисаних, што ће значити да се „никада више неће десити велики таласи новозаражених“.

Подсетимо, и епидемиолог Зоран Радовановић је казао да на јесен треба очекивати нови талас епидемије корона вируса, али је претпоставио да ће он бити блажи од прошлогодишњег, поготову уколико се знатно повећа број вакцинисаних. Он је истакао и значај врсте цепива којим се имунизује становништво, подсећајући да је највећи број људи у Србији примио кинеску Синофарм вакцину и да је јасно да она најслабије штити.

Зоран Радовановић (Фото: Н1)

„Према званичним подацима, штити три од четири. Значи да једна четвртина вакцинисаних у старту није заштићена. А онда, поствакцинални имунитет траје краће, после шест месеци се рачуна се да бледи“, рекао је Радовановић за агенцију Бета, додајући да очекује да већ у августу сви грађани који су вакцинисани Синофарм цепивом приме и трећу дозу.

Инфектолог и анестезиолог Стева Станишић, иначе начелник одељења интензивног лечења нишке Клинике за инфективне болести, који је од самог почетка епидемије био „на првој линији борбе против ковида 19“, оцењује за Данас да се ситуација „полако смирује“, а да ће бити још боља ако се настави озбиљнији темпо вакцинације. Види се светло на крају тунела, каже.

„Ипак, има страха од нових сојева, сада је актуелан „индијски“, а видимо да неке вакцине имају ефикасност од нешто више од 70 одсто… Добро је да имамо све вакцине, па на јесен, ако се деси нови пик – неће бити буран. Такође, сада имамо стратегију, а и новоизграђене ковид болнице које могу да приме нове ударе“, каже Станишић.

У Нишу, који предњачи међу градовима у Србији по броју вакцинисаних, прву дозу је примило скоро 60 одсто пунолетних грађана, а другу дозу би до сутра требало да прими више од 50 одсто. Милорад Јеркан, директор нишког Дома здравља, који спроводи имунизацију, каже да је потребно да бар 60 одсто грађана прими обе дозе цепива, како би заједно са оних 15 одсто који су прележали ковид 19, почели да стварају колективни имунитет.

„А шта ће бити на јесен – питање је од милион долара. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић ми је малопре у разговору рекао да ће у јесењем таласу на удару бити пре свега људи од 35 до 50 година старости. То за мене значи да је неопходно појачати вакцинацију, посебно у тој старосној категорији. Упркос томе што Ниш предњачи по броју вакцинисаних, а ми улажемо максималне напоре да стигнемо до сваког ко је заинтересован за имунизацију – тренутно су нам 22 екипе на терену, то неће бити ни лако ни брзо“, каже Јеркан за наш лист.

Борислав Каменов: Битно и јачање организма

Ниш – Да би јесењи талас корона инфекције био што слабији, потребна је вакцинација, али исто тако и уношење великих количина Д витамина, кроз сунчање или суплементе, као и чишћење и јачање организма кроз промену исхране и додавање цинка, селена и пробиотика. Такође, неопходно је поштовати мере, а посебно избегавати места са великим бројем људи. Тек када урадимо све ово, дакле – притегнемо са свих страна, може бити добро“, каже за наш лист имунолог Борислав Каменов, професор Медицинског факултета у пензији и бивши директор Клиничког центра Ниш.

„Струка све више признаје озбиљну делотворност великих доза витамина Д и у спречавању и у лечењу корона инфекције. Већ се може тврдити да се 96 одсто људи који имају добре вредности витамина Д неће разболети од ковида 19, или ће имати изузетно благ облик. А то је ефикасност једне солидно ефикасне вакцине“, каже Каменов, који такође критикује најновије ублажавање мера, а посебно могућност окупљања већег броја људи на истом месту, које је „врло опасно“.

Зорица Миладиновић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 22. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

3 replies

 1. „…Епидемиолози упозоравају – на јесен на удару људи од 35 до 50 година старости…“

  У какву ли шољу од кафе ови гледају, или можда у грах, кад овако унапред прецизно знају и када и ко!!??

  17
 2. Булазнити, брбљати, вуновлачарити језиком, правити промају отварањем уста, мрсомудити, чекетати, тупити, лупетати, кевтати, кокодакати, дудучити, каракљушити, врзиноколити, брабоњати, баљезгати, дробити, наклапати, лапрдати, блејати, мекетати, крекетати… – подразумевајуће контраиндикације са неограниченим дејством код вакцинисане струке. То време не лечи, то медецина не лечи, то наука не лечи, можда Алцхајмер…

  16
 3. „Фински посланик уздрмао Скупштину: Спроводи се геноцид Ковид вакцинама!
  (ВИДЕО)
  07:40 23.06.2021.
  SMSFacebookVkontakteTwitterViberWhatsAppTelegram
  Ано Туртиаинен, члан финског парламента, одржао је искрен говор 9. јуна 2021.
  о могућем геноциду вакцине против KОВИД који се дешава у Финској. Упозорио
  је све чланове финског парламента и медија да ће, ако наставе да обмањују
  грађане причајући им бајке о сигурним вакцинама, бити намерно умешани у
  неколико различитих злочина, а најтежи од њих може бити чак и геноцид…“

  https://srbin.info/svet/finski-poslanik-uzdrmao-skupstinu-sprovodi-se-genocid-kovid-vakcinama-video/

  10

Оставите коментар