Бен Меир: Курти не треба да прихвати ЗСО, геноцид Србије на Косову неспоран

Не можемо имати ЗСО са извршном влашћу, јер би тако нешто омогућило Србији да има извршну власт, оцењује амерички професор

Бен Меир (Фото: Коха диторе)

Професор са Универзитета у Њујорку Алон Бен Меир сматра да формирање Заједнице српских општина са извршним овлашћењима представља штету за Косово и због тога косовски премијер Аљбин Курти не треба то да прихвати, преноси Коха.

„Мислим да је Курти у потпуности у праву. Не можемо имати Заједницу српских општина са извршном влашћу, јер би тако нешто омогућило Србији да има извршну власт над тим општинама. То би значило давање ове територије Србији. Не желимо територијалне промене. Према томе, по мом мишљењу, Курти мора да се одупре удружењу општина са српском већином које би имало извршну власт, где би Србија надзирала ту врсту моћи“, каже Бен Меир.

Према његовим речима, могуће решење за то је формирање Заједнице српских општина, али без, како је рекао, извршне власти која би била дата Србији над овим општинама.

„То је могуће и то не значи да би то требало да буде све или ништа, али то би могао да буде нека врста односа који би обезбедио да Србија неће имати извршну власт у овим општинама“, рекао је он Меир.

Овај универзитетски професор сматра да би Србија требало да следи пример Немачке и „призна злочине против човечности, јер је геноцид Србије на Косову неоспоран“.

Професор Бен Меир се у интервјуу за Косово прес осврнуо и на састанке који су одржани у Белој кући у септембру прошле године, у присуству бившег америчког председника Доналда Трампа поручујући да су ови састанци направљени ради величања Трампа, а не да би помогли нормализацији односа између Косова и Србије.

„Ти састанци су требали само да славе Трампа и нису одржани да би се постигао напредак између две земље. Дакле, Курти је данас у снажној позицији, тако да мора да покаже ЕУ и САД да Косово има вољу и да је спремно и да предузима неопходне кораке. Ово би извршило притисак на Србију, па би Европска унија била у стању да прихвати и започне процес интеграције са Косовом, без предуслова да признање мора да се догоди прво. Мислим да би тиме САД и ЕУ могле да изврше тај притисак на Србију“, наводи Бен Меир.

Он додаје да „Србија у принципу жели да се придружи ЕУ, али да притисак на Србију долази из Русије“.

„Ипак, у данима када овде имамо нову администрацију и председник Бајден је спреман да се супротстави Русији, то би требало да пошаље Србији да не треба да осећају притисак Русије, да ће САД стајати уз њих као и да ће ЕУ настави да одржава односе са Србијом, али имајући увек на уму крајњи циљ, а то је узајамно признавање и све што треба учинити под предусловима”, закључио је Бен Меир.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 19. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Нешто је потписано у замену за нешто друг. Сад се то прво не извршава. Каквци су то људи који потпишу, па забораве? Шта се са њима вреди договарати?
    А ако је било злочина, како то да 21 годину нису процесуирани? Него биће да је Шиптарима понестало рерсурса, па дај сад измишљај злочине, Унеско и шта стигнеш…

Оставите коментар