Папа Франциско предложио оснивача Европске уније Роберта Шумана за свеца

Ово је и признање папе Шуману и једна од раних фаза у дугом процесу који води ка канонизацији овог француског политичара за коју се већ више деценија залаже француски католички Институт Свети Беноа

Роберт Шуман 1958. у Стразбуру (Фото: Википедија/www.europeana.eu)

ВАТИКАН – Папа Фрања предложио је Роберта Шумана, француског државника и једног од оснивача модерне Европе, за свеца.

Овај предлог је и признање папе Фрање Шуману и једна од раних фаза у дугом процесу који води ка канонизацији овог француског политичара за коју се већ више деценија залаже француски католички Институт Свети Беноа, преноси Танјуг.

У саопштењу Ватикана се наводи да је папа одобрио декрет којим признаје херојска дела Шумана који је преминуо 1963. године.

Био је француски премијер и министар спољних послова непосредно након Другог светског рата и имао је улогу у оснивању НАТО-а.

Током 1950. године предложен је „Шуманов план” за угаљ и челик који је прерастао у Европску економску заједницу 1957. године, а потом и у ЕУ 1993. године.

Шуман је рођен у Луксембургу, али је политичку каријеру градио у Француској.

Био је посланик демохришћана у француском парламенту од 1919. године, а немачки Гестапо га је ухапсио 1940. године након окупације Француске.

Шуман је успео да побегне из нацистичког затвора 1942. године када се прикључио француском Покрету отпора, а после Другог светског рата био је на функцијама министра спољних послова, финансија и правде, а од новембра 1947. до септембра 1948. године био је на челу француске владе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар