Бакир Изетбеговић: Црногорци показали чојство, Вучић нема снаге да се суочи са прошлошћу

Посебно Црна Гора има шта да каже о геноциду који је почињен у Сребреници, јер је политиком Милошевићевог режима била увучена у агресију на Босну и Херцеговину, рекао лидер СДА

Бакир Изетбеговић (Фото: РТРС)

САРАЈЕВО – Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да је Резолуција Скупштине Црне Горе, којом се осуђује геноцид у Сребреници и забрањује његово негирање, велики корак ка прихватању истине о догађајима из 90-их година. Изетбеговић је оценио да је то основ за наставак успостављања поверења и изградње бољих односа међу државама и народима на Балкану.

„Нервозне реакције које долазе из Србије показују, нажалост, да на тој страни још нема спремности за такву врсту суочавања са истином. Томе најбоље сведочи реакција председника Србије Александра Вучића, који Црној Гори приговара што се ‘меша у питање Сребренице’ и пита се ‘какве везе има Сребреница са Црном Гором’“, написао је лидер СДА, преноси Бета.

Према његовим речима, Црногорци и Црна Гора, као и сви народи и државе који припадају цивилизованом и демократском свету свакако треба да се „мешају у питање Сребренице”.

„Било који злочин почињен над недужним људима, а нарочито геноцид, тиче се сваког праведног и истинољубивог човека на свету, сваког народа и сваке државе”, навео је Изетбеговић.

Додао је да томе сведоче бројне резолуције широм света, од Америке и Аустралије, до Азије и Европе, којима је осуђен геноцид над Бошњацима у Сребреници.

„Посебно Црна Гора има шта да каже о геноциду који је почињен у Сребреници, јер је политиком (Слободана) Милошевићевог режима била увучена у агресију на Босну и Херцеговину и зло које је почињено широм Балкана”, нагласио је лидер СДА.

Изетбеговић је даље рекао да су Црногорци у Скупштини Црне Горе, са сребреничким цветом на реверу, показали да у њима живи храброст и истинољубивост, коју они једном речју зову – чојством.

„То чојство значи осврнути се за собом, погледати се у огледало и признати да си направио грешку и грех. Црногорци су оваквим односом, попут највећих европских народа, показали да су спремни да одбаце историјске заблуде и да на темељима истине, ма колико она некад горка била, граде будуће односе са својим окружењем”, оценио је он.

Још је казао да је пре пар година изгледало да ће и Србија, предвођена Вучићем, имати снаге да се суочи са прошлошћу.

„Нажалост, то се није десило и вероватно се неће ни десити. Вучић се враћа самозаваравању у ком било који Србин и Србија никад не могу бити криви и одговорни за почињено зло. А криви су”, оценио је Изетбеговић.

То, како је казао, неопозиво сведочи историја, пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде.

„Пред оба суда правоснажно је пресуђено да је у Сребреници почињен геноцид. Пред Хашким трибуналом пресуђено је већини српског војног и политичког руководства, а пред Међународним судом правде Србија је, као прва држава на свету, због неспречавања, проглашена кривом за кршење Конвенције о геноциду УН-а”, нагласио је Изетбеговић.

Даље је навео да, „иако су међународни судови утврдили кривицу појединаца и одговорност система оличеног у Милошевићевом и (Радована) Караџићевом режиму, Вучић већ годинама упорно кривицу жели оставити на терет комплетног српског народа, чиме очито жели амнестирати злочинце из тог народа и систем који их је произвео”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар