Половина козметичких производа у САД садржи токсичне материје

Највиши нивои супстанци ПФАС пронађени су у водоотпорној маскари и дуготрајним ружевима за усне, а само на једном производу је назначено да садржи перфлуороалкил и полифлуороарлкил

Фото: Пиксабеј

ВАШИНГТОН — Више од половине козметичких производа који се продају на тржишту САД и Канаде садрже токсичне материје које могу да узрокују озбиљне болести, укључујући рак или да угрозе новорођенчад, показала је нова студија.

Истраживање су спровели научници са Универзитета Нотр Дам у Индијани, који су тестирали више од 230 често употребљаваних козметичких производа. У 56 одсто тестираних узорака пудера за лице и шминке за очи, у 48 одсто ружева за усне и 47 одсто маскара – пронађени су високи нивои супстанци перфлуороалкил и полифлуороалкил, познате под скраћеницом ПФАС, које се иначе користе у производњи посуђа са непријањајућим дном, тепиха и бројних других производа. У студији се не наводе називи компанија.

Највиши нивои супстанци ПФАС пронађени су у водоотпорној маскари (82 одсто) и дуготрајним ружевима за усне (62 одсто). Ипак, само на једном производу је назначено да садржи перфлуороалкил и полифлуороарлкил.

Портпаролка америчке Управе за храну и лекове (ФДА) која регулише и састав козметике, је рекла да та агенција не коментарише појединачне студије. На сајту ФДА се наводи да су неке студије већ показале присуство ових хемикалија у козметици, али да су нивои ниски и да не штете људима, преноси Глас Америке.

Али, ПФАС супстанце изазивају забринутост у јавности и у Конгресу се ради на томе да се њихова употреба у различитим производима ограничи. Група сенатора из Републиканске и Демократске странке предложила је да се у козметици и производима за негу потпуно забрани употреба ових материја.

Извор: womensweekly

„Нема ништа добро, нити безбедно у вези са овим супстанцама. Ипак, оне су ту и људи их буквално стављају на лице сваког дана”, рекао је демократски сенатор Ричард Блументал који је заједно са републиканком Сузан Колинс предложио забрану ПФАС супстанци.

Удружење које представља козметичку индустрију, Савет за производе за личну негу, саопштио је да ПФАС супстанци у малим количинама има у лосиону, лаку за нокте, пудерима за лице и сенкама за очи, али да су количине мале и усклађене са стандардима ФДА.

Али, професор физике са Нотр Дама, Грејем Пизликаже да употреба козметике која садржи ПФАС представља дугорочни ризик.

„ПФАС је отпорна супстанца и када уђе у крвоток, ту и остаје и гомила се”.

Ове хемикалије, које се користе у разним производима, могу да изазову низ здравствених проблема, укључујући и неке врсте рака, ослабљен имунитет, могу да утичу и на тежину новорођенчета.

Сенатор Ричард Блументал рекао је да су козметичке куће издале поверење грађана и предложио им да саме прекину да користе ПФАС и да им то не забрани влада, јер су „бесни потрошачи најбољи адвокати”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар