Кризни штаб: Одобрене матуре и славља, дозвољена публика на стадионима

Ситуација у болницама сасвим задовољавајућа и мање од 500 пацијената на територији целе Србије који се лече од ковида

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Кризни штаб за борбу против корона вируса донео је данас одлуку о новом попуштању мера која се односи на продужење радног времена продавница и угоститељских објеката. Омогућено је и присуство публике на спортским такмичењима, а повећан је и број грађана који могу да се окупљају на отвореном или затвореном простору до 500 особа.

Кризни штаб је одобрио и релаксирао мере везане за рекреативну наставу за основце, средњошколце и високо образовање, те ће бити могуће и екскурзије у оквиру ваннаставних активности.

Члан Кризног штаба Зоран Гојковић рекао је да је закључено да је епидемиолошка ситуација у Србији тренутно стабилна и да дужи временски период имамо стагнацију и један број новозаражених који је константан.

Каже и да је ситуација болницама сасвим задовољавајућа и да је мање од 500 пацијената на територији целе Србије који се лече од ковида.

Кризни штаб је зато влади препоручио релаксацију мера у следећим областима:

1) Све продавнице, све малопродајне радње на даље могу да раде у редовном радном времену од 0 до 24 сата, нема више ограничења рада објеката. Али све ће бити организовано у потпуности са свим досадашњим превентивним мерама.

2) Угоститељски објекти – нови вид релаксације мера искључиво везан радно време. Сви угоститељски објекти на отвореном могу да раде неограничено. Радно време објеката у затвореном продужава се до 1 сат иза поноћи, уз све против епидемијске мере које су важиле. У угоститељским објектима одобрена ја и музика.

3) Спортски догађаји – препорука је да се релаксирају мере везане за спортске догађаје и да се дозволи присуство публике на стадионима на свим спортским догађајима и то са капацитетом на отвореним теренима до 50 посто капацитета, а у затвореним просторијама до 30 посто капацитета.

4) Повећање броја грађана при окупљањима – договор је да се дозволи окупљање и у отвореном и на затвореном простору до 500 људи.  Сви који планирају окупљања више од 500 људи то не могу да раде без посебне дозволе Кризног штаба.

5) Прославе матуре – матурске свечаности су дозвољене уз услов да се у затвореном не може окупити више од 500 људи. Релаксација мера се односи и на рекреативну наставу за основце, средњошколце и високо образовање, те ће бити могуће и екскурзије у оквиру ваннаставних активности уз сагласност ресорних министарстава.

Зашто нису дозвољени фестивали?

Зоран Гојковић казао је да су чланови Кризног штаба Владе Србије за сузбијање епидемије тражили од организатора и координатора великих фестивала да апелују на младе да се вакцинишу, али да одговор младих није био какав је очекиван.

Гојковић је рекао да је одговор младих на те позиве био „фрапантно лош“ и да „морамо да радимо на томе, сви заједно“.

После седнице Кризног штаба Владе Србије на којој су ублажена епидемиолошка ограничења, али фестивали нису дозвољени, Гојковић је казао да не постоји законска могућност да се невакцинисаним грађанима ускрати све што могу они који су вакцинисани.

Гојковић је поново позвао грађане да се вакцинишу, нарочито због дозвољених скупова.

Он је казао да ипак не могу да се у довољној мери контролишу већи скупови, те грађани морају бити одговорни и „трудити се да се вакцинишу пре одласка на прославе“.

По његовим речима, недостаје још два одсто вакцинисаних грађана да би се ограничења ублажавала, али су данас ипак ублажене „због менталног здравља грађана“.

„Сви причају о економији – економија јесте важна, али здравље људи је најважније, а и ментално здравље је здравље“, рекао је Гојковић.

Подсећамо, министар здравља Златибор Лончар рекао је раније данас да је ситуација с корона вирусом под контролом и да нема већих проблема, а да је један од циљева да се здравствени систем реорганизује, како би се омогућило лечење осталим пацијентима.

Уочи седнице штаба, заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће Град Београд затражити даљу релаксацију мера против корона вируса.

Са друге стране, председница Владе Ана Брнабић изјавила је да ће потпуно попуштање мера бити „тек када се дође до 60 одсто“ вакцинисаних грађана Србије.

Према званичним подацима, у последња 24 сата преминуло је још осам особа од последица корона вируса у Србији, па је укупан број жртава повећан на 6.970. Број новозаражених је 124.

Опрема: Стање ствари

(N1, 14. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар