Виола фон Крамон: Биће нешто од ЗСО, али ништа попут Републике Српске

Према речима Виоле фон Крамон, дугорочна перспектива Косова требало би да буде интеграција у Европску унију

Виола фон Крамон (Фото: Gazzeta Express)

Известилац за Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон изјавила је да уколико се либерализују визе за Косово, лакше ће се прихвати компромиси који могу произаћи из коначног споразума Србије и Косова, преноси Репортери.

“Биће нешто за Заједницу српских општина, али како ће бити састављена и како ће изгледати, каква ће бити њена извршна овлашћења, мислим, какву извршну власт може имати, видећемо. И наравно да не би требало да буде било шта попут Републике Српске у Босни. Стога мислим да би многе дипломатске снаге требале да прођу кроз све тачке Ахтисаријевог плана и тада ће ЗСО бити само једно питање. Разумем зашто премијер Курти у овом тренутку није спреман да говори само о овом питању и делим његов став да треба сачекати и видети шта ће бити у пакету, а затим ћемо одлучити како да се бавимо тим тачкама “, рекла је она.

Фон Крамон је нагласила да се радује коначном договору у дијалогу Београда и Приштине.

“Сви се радујемо коначном споразуму, који би донео помирење за обострано признање обе стране. Због тога морамо наставити овај дијалог како бисмо нормализовали односе између Косова и Србије. Ово је најважније. Важно је за грађане на Косову, важно је за нас у Европској унији, јер без тога не може бити европског пута за Косово “, рекла је она.

Према њеним речима, дугорочна перспектива Косова требало би да буде интеграција у Европску унију.

“Нисам преговарачка странка и немам мандат никоме да кажем како би могао изгледати компромис. Мислим да је веома драгоцено израчунати све што је важно за национални интерес. Видим да је дугорочна перспектива за Косово дефинитивно интеграција у Европску унију. Због тога би либерализација визног режима требало да буде први корак. Мислим да Европа мора да докаже да је урадила свој посао, да ће они дати зелено светло народу Косова и онда бих рекла да ће људима на Косову бити лакше да прихвате компромис, ма какав он био “, рекла је она.

Фон Крамон је рекла да је идеја промене граница токсична и да о томе не може бити расправе.

“Имали смо сличну дебату о Босни, па се морамо дистанцирати и оставити то питање иза себе. Споменула сам да је питање несталих особа пресудно и знамо да су у том погледу постигнут неки напредак“, рекла је она.

Што се тиче либерализације визног режима, Фон Крамон је рекла да не зна зашто Француска блокира тај процес.

Према њеним речима, Косово је испунило тражене критеријуме.

“Досадило ми је да причам о томе. Сваки пут се понављам. Делим фрустрацију с вама, немам појма зашто Француска то ради и још увек држи блокирану визну либерализацију. Тако да могу да апелујем само на своје француске колеге, на француског председника да је Косово испунило техничке услове, а сада је на државама чланицама Савета, већини држава чланица да дају зелено светло. Али с друге стране дефинитивно постоје питања унутрашње политике која играју важну улогу у Француској, попут организованог криминала и корупције“, истакла је она.

Извор: Репортери/Косово онлајн

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 13. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар