Србија одобрила „Фајзерову“ вакцину за децу од 12 до 15 година

Након позитивног мишљења од стране комисије за хумане лекове, Агенција за лекове и медицинска средстава Србије одобрила примену вакцине

Фото: Спутњик/Владимир Трефилов

Агенција за лекове и медицинска средстава Србије закључила је да се вакцина компаније „Фајзер/Бајонтек“ може користити код популације узраста од 12 до 15 година.

Како наводе из Агенције за лекове, потврђено је да су се стекли сви законски услови и стручни критеријуми који се односе на безбедност и ефикасност вакцине, преноси РТС.

Додаје се да су експерти Агенције од подношења захтева са комплетном документацијом ригорозно контролисали све научне податке у овом контексту из клиничких испитивања која је произвођач спровео у другим земљама.

Наводи се да су чланови комисије за хумане лекове Агенције, еминентни стручњаци из области фармације и медицине, проверили све материјале пре данашњег ванредног састанка.

„Након позитивног мишљења од стране комисије за хумане лекове, АЛИМС је одобрио примену вакцине против ковида-19 произвођача ‘Фајзер/Бајонтек’ за узраст од 12 до 15 година старости“, стоји у саопштењу.

Агенција додаје и да се комплетирањем свих поступака могу започети активности других надлежних институција, стручних комисија и тела надлежних за имунизацију, али и педијатрију како би се испунили неопходни услови и дефинисали додатни критеријуми пре него што заиста започне примена вакцине на овом узрасту, односно имунизација деце против ковида-19.

„АЛИМС и њени стручњаци су овиме још једном показали да великим трудом и добром организацијом могу да благовремено дођу до одговора на поједине захтеве, у потпуности поштујући све регулаторне захтеве и норме. А све то са циљем како би се заштитило здравље, па и животи грађана Србије, уз посебан опрез када је реч о осетљивим категоријама становништва као што су деца“, закључује се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 11. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар