Здравко Кривокапић: Спорна два члана Темељног уговора са СПЦ

Моја је обавеза да штитим државу, без обзира што сам ја верник, одлучио сам да заштитим државу, рекао премијер Црне Горе

Здравко Кривокапић (Фото: Кензо Трибулар/АФП)

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да су спорна два члана Темељног уговора са Српском православном црквом.

„Ја сам у петак проследио директно писмо патријарху, његовој светости Порфирију у коме сам казао наш став везан за Темељни уговор. Да постоје најмање два члана која су спорна и један део преамбуле“, рекао је Кривокапић за ТВ Вијести.

Кривокапић је навео да се један члан односио на верске празнике који су били у директном сукобу са Законом о верским празницима у Црној Гори.

Он је објаснио да је то подразумевало да Црна Гора има већи број верских празника него што је законом предвиђено при чему су дефинисана три нова празника која би требало да се славе – Свети Сава, Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки.

„И члан 7, део који се тиче тог једног дела неусклађености, а тиче се имовинских питања који је предвиђао додатно преиспитивање елемената који још нису катастарски уписани“, навео је Кривокапић.

На констатацију да је неприродно да се Темељни уговор бави имовинским питањима, Кривокапић је казао да је због тога природно да се преиспитује.

„Ми смо то уочили и наравно пошто је моја обавеза да штитим државу, без обзира што сам ја верник, одлучио сам да заштитим државу“, рекао је Кривокапић.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 10. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Име све говори….у имену-презимену имати нешто криво…..довољно …..

    11
  2. Сва срећа што Монтенегро има ко да чува. Не чува је довољно Ђукановић , па се појави још један чувар на истом задатку. Веома интересантни чувари. Значи НАТО их не чува добро. Стално слушам да је Кривокапић верник, сваки дан то понови бар неколико пута, али никако да превали преко уста оно, ја сам верник Српске Православне Цркве . Е сад да ли и њу треба да чува ако је тај, то се ја питам ?

    19
  3. Ne ide ovo na dobro.
    Cudne se igre igraju.

Оставите коментар