StatNews: Због ковида нестале две врсте грипа?

Постоји могућност да су нестали грип Х3Н2 и Б/Јамагата

Фото: Pixabay

БОСТОН – Појава ковида-19 је можда решила проблем две врсте грипа за човечанство, односно сасвим је могуће да су нестали грип Х3Н2 и Б/Јамагата.

Са рестриктивним мерама као што су ношење маски, затварање школа и забране путовања заражавање грипом је на историјски ниском нивоу у свету, па су Х3Н2 и Б/Јамагата можда нестали, пренео је сајт „statnews.com”

Ниједан од та вируса није примећен ове године, штавише у марту 2020. године су последњи пут забележени случајеви Б/Јамагата и Х3Н2.

У тексту се наводи да је „у мору вируса, њихов број почео да се смањује, што је добродошао исход, кажу експерти, чиме се олакшава прављење сезонских вакцина у северној и јужној хемисфери”, преноси Танјуг.

„Мислим да постоји реална шанса да су нестали, али свет је велико место”, рекао је за СТАТ биолог са Фред Хачинсон истраживачког центра за канцер у Сијетлу, Тед Бедфорд.

Експерт за грип у Маунт Синај школи медицине на Менхетну је претраживао генетске базе података за вирус Б/Јамагата и нада се да је овај сој заувек нестао.

„Само зато што га нико није видео, не значи да је нестао, зар не? Али је можда заиста нестао”, казао је Крамер.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading