Енглеска ЛГБТ организација: Уместо мајке користити израз „родитељ који рађа“

Организација Стоунвол поручила свима који желе да се нађу на њиховој листи једнакости да из свог речника избаце реч „мајка“ и замене га изразом „родитељ који је родио“ или „родитељ који рађа“

Извор: Pexels

Утицајна и контроверзна организација Стоунвол, чији су клијенти британске државне агенције укључујући Хоум офис и МИ6, препоручила је послодавцима да ако желе да подржавају једнакост, равноправност и инклузију, из свог речника избаце реч „мајка“.

Организација Стоунвол која својим клијентима, међу којима су и министарство правде, одељење за међународну трговину, британска војска, даје препоруке и смернице послодавцима како да буду политички коректни, сада је поручила свима који желе да се нађу на њиховој листи једнакости да из свог речника избаце реч „мајка“ и замене га изразом „родитељ који је родио“ или „родитељ који рађа“.

Група је још раније препоручила да се потписи у мејловима замене родно неутралним заменицама, да се уведу заједнички (тзв. родно неутрални) тоалети и свлачионице.

Међутим, најновији савет да се забрани реч „мајка“ згрануо је и забринуо многе, нарочито јер ова група има веома јак утицај на британски парламент, а позната је по бројним контроверзама и врло радикалној промоцији „једнакости“.

Извор: stonewall.org.uk

Због тога је раније ове недеље, министарка за равноправност Лиз Трас затражила од Владе да се огради од Стоунвола и уместо тога сарађује с Комисијом за једнакост и људска права, јер је извршна директорка Стоунвола Ненси Кели, бранећи кампању своје организације, повезала „родно критичка“ уверења са антисемитизмом.

Пре тога, британски повереник за људска права и једнакост указао је на културу страха и гушења слободе говора у овој LGBTQ+ организацији где запослени крију своју сексуалну припадност како не би били мете напада и критика.

Стоунвол подржава више од 850 организација, укључујући и 250 владиних одељења и годишње плаћа чланарину од око 2500 фунти за савете како бити политички коректан у опхођењу и инклузиван.

Њихови савети ипак нису „легли“ многима, који сматрају да тако рогобатне конструкције попут „трудне особе“, „рађајућег родитеља“, ем руже језик, ем не доприносе њиховој борби за равноправност.

Остаје питање шта ће смислити за реч „отац“?

Наслов и опрема: Стање ствари

(Курир/iFamNews – Србија, 6. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар