Едвард П. Џозеф: Србија проблем, држи полугу над Косовом и не прихвата Западни поредак

Проблем представља једина држава на Балкану која не прихвата западни поредак, а то је Србија, рекао амерички спољнополитички аналитичар

Едвард П. Џозеф (Фото: VOA)

Професор америчког Универзитета „Џонс Хопкинс” и спољнополитички аналитичар Едвард Џозеф оценио је да Србија има полугу над тзв. Косовом само зато што пет земаља ЕУ не признаје његову самопроглашену независност.

Џозеф је у интервјуу за данашњи сарајевски Дневни аваз изнео став да би се, ако би Шпанија, Словачка, Румунија, Грчка и Кипар признали тзв. Косово, трансформисао цео регион, укључујући и БиХ, јер би, према његовом мишљењу, Србија тада без икаквог притиска прихватила и признала тзв. Косово као независну државу.

„На тај начин Србија би прихватила западни поредак за регион, укључујући и то да су Босна и Херцеговина и Црна Гора одвојене и суверене државе”, сматра Џозеф.

Према његовим речима, проблем представља једина држава на Балкану која не прихвата западни поредак, а то је Србија.

Џозеф, такође, сматра да то што је Србија кандидат за ЕУ „шарада”, јер она „промовише вредности, а понекад и агенду Русије и Кине, а у Мађарској има важног савезника”.

Он је оценио да је западни званичници ипак хвале и „затварају очи пред нападом на демократију и подривањем из Србије савезника у НАТО, попут Црне Горе”, зато што Србија држи полугу над тзв. Косовом.

Истакао је да су проблем и решење врло јасни и да се то може закључити на основу успеха као што су Охридски споразум, Преспански споразум и потпуно помирење између Црне Горе и Хрватске.

Џозеф сматра да је заједнички елемент свих тих споразума то да све стране прихвате западни поредак, односно да је Балкан под сигурносним и економским кишобраном НАТО-а и ЕУ и да су границе фиксне и коначне, преноси Танјуг.

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Опрема: Стање ствари 

(Политика, 6. 6. 2021)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. zasto bi srbija bila problem kad je kosovo njeno,mislim da su neki drugi koji imaju problem….

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading