Компјутерски напад на највећег прерађивача меса пореметио глобалну производњу

ФБИ истражује тај инцидент, а Агенција за кибернетичку безбедност и инфраструктуру нуди техничку подршка ЈБС-у

Фото: Дејвид Залубовски/АП фото

Компјутерски напад на електронски систем највеће светске компаније за прераду меса пореметио је производњу широм света само неколико недеља пошто је сличан инцидент затворио један важан амерички цевовод за моторно гориво.

Компанија „ЈБС СА“ из Бразила обавестила је САД да је захтев за плаћање откупа, да би поново имала контролу над својим сада блокираним електронским системом, добила од криминалне организације која је вероватно у Русији – потврдила је у уторак главна заменица секретара за штампу Беле куће Карине Жан-Пјер. Она је рекла да су Бела кућа и Министарство пољопривреде већ неколико пута били у контакту с том компанијом ове недеље.

ЈБС је у САД други по величини произвођач говедине, свињетине и пилетине. Ако би та огромна фирма сасвим престала да ради макар један дан, САД би изгубиле скоро четвртину својих капацитета за прераду говедине – 20.000 говеда.

Компанија ЈБС је објавила да су сајбер нападом погођени њени сервери који подржавају њен рад у Северној Америци и Аустралији. Компанија је саопштила да је обавестила власти и ангажовала независне стручњаке да проблем реше што је пре могуће. Засад ради ослањајући се на резервне сервере.

Није искључено да би садашњи поремећај могао додатно подићи цене меса које ионако расту у САД због пандемије, лошег времена и лоше паше. Америчко Министарство пољопривреде саопштило је да очекује да ће се цене говедине попети за један до два одсто, живине за један и по проценат, а свињског меса између два и три.

Фирма ЈБС није рекла који су од њена 84 америчка објекта били затворени у понедељак и уторак због компјутерског напада, а измене рада има и у њеним погонима у Канади.

ЈБС брендови (Извор: ЈБС)

У Аустралији, хиљаде радника фабрике меса други дан у уторак нису имале посла, а један министар је рекао да би могло проћи неколико дана пре но што се производња настави. ЈБС је у Аустралији највећа компанија за прераду меса, са 47 фабрика широм те земље.

Представница за штампу Беле куће је рекла да САД „директно комуницирају с руском владом у вези с тим питањем, уз поруку да одговорне државе не крију криминалце уцењиваче“.

ФБИ истражује тај инцидент, а Агенција за кибернетичку безбедност и инфраструктуру нуди техничку подршка ЈБС-у.

Поред тога, Министарство пољопривреде САД разговара с неколико главних домаћих прерађивача меса да би их упозорило на ситуацију, а Бела кућа процењује потенцијални утицај на снабдевање читавог тржишта.

ЈБС има више од 150.000 запослених широм света.

Стручњак за такве уцењивачке нападе на компјутерске системе уз захтев за плаћање откупа, Брет Калоу, аналитичар у фирми „Емсисофт“, рекао је да су компаније попут ЈБС идеалне мете сајбер-криминалаца.

„Такве компаније имају пресудну улогу у ланцу снабдевања храном и нападачи вероватно верују да то повећава шансе да ће брзо добити новац од уцене“, рекао је Калоу.

Прошлог месеца, група хакера је готово недељу дана зауставила рад „Колонијалног цевовода“ – највећег америчког цевовода за моторно гориво. Затварање је изазвало дугачке редове и паничну куповину на бензинским пумпама широм југоистока САД. Компанија „Колонијал Пајплајн“ је потврдила да је нападачима – хакерима, платила 4,4 милиона долара да јој ослободе компјутерски систем који су били блокирали.

Џејсон Крабтри, суоснивач компаније „QОМПЛЕX“ за вештачку интелигенцију и машинско учење из Вирџиније, рекао је да компаније морају боље да се бране од таквих напада, а „многе фирме нису у стању да брже од нападача нађу и поправи разне слабости својих система“.

Крабтри је рекао да и држава има важну улогу у томе, за шта је „добар почетак“ недавни извршни налог председника Дозефа Бајдена о сајбер-безбедности, који захтева од свих савезних служби САД да користе основне бар мере безбедности својих компјутерских система.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 2. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар