Милорад Додик: Република Српска не прихвата именовање Кристијана Шмита 

Ово није именовани високи представник и молим нашу јавност да то тако третира јер је то чињеница и не постоји ниједна друга, навео српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ

Милорад Додик (Фото: Срна/Миленко Шукало)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да Република Српска не прихвата именовање њемачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити било какве његове ингеренције.

Додик је рекао да је Савјет за провођење мира блефирајући нешто наводно именовао, оцијенивши да је ријеч о непроцедуралном именовању на бази игнорисања.

Та персона коју су они наводно именовали за свог високог представника, неће бити прихватљива и Република Српска неће прихватити име, нити било какве његове ингеренције – рекао је Додик.

Он је нагласио да је ПИК самоизабрана непостојећа организација самозваних амбасадора која формално гледано не постоји ниједним актом, нема своју унутрашњу организацију, нити унутрашње постојање и што је најважније уопште није дио Дејтонског мировног споразума и не помиње се ни у једном његовом дијелу.

Упркос свему томе, истакао је Додик, ПИК је себи неовлаштено на криминалан начин прибавио право да одлучује о многим стварима како у прошлости тако и сада игноришући Анекс 10 који је успоставио високог представника.

Додик је указао да не постоји ниједан међународни документ који третира високог представника осим Анекса 10 који је потписало пет субјеката – Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска и тадашња БиХ, а садашњи заједнички ниво, те да у том погледу нико нема право да се бави тим питањем осим страна потписница.

Међутим, они су то игнорисали у прошлости, игноришу и сада, свидјело им се да то наставе да раде, крше међународно право и сада су дошли до тога да су наводно они нешто именовали опет блефирајући и измишљајући – рекао је Додик.

Он је истакао да високи представник није уопште именован.

То је неприхватљиво и Република Српска неће прихватити без обзира о ком имену се ради, уз пуно уважавање људи – рекао је Додик.

Додик је додао да је високи представник као институција нешто што се није показало ваљаним и да је мјесто међународног криминала и кршења међународног права, гдје су различите персоне, које су именоване на сумњив начин, без упоришта у међународном праву као што је Дејтонски споразум, кршиле Устав, кажњавали људе и много чега друго радили.

Онима који то раде, који су самозвани и који поново блефирају и хоће да нам наметну причу о високом представнику иза којег наводно стоји Њемачка, и сада ми овдје треба као да се препаднемо и кажемо у реду је, можемо само да поручимо да нису управу и да није у реду. Ви блефирате и петљате и све оно што треба да им кажемо, рећи ћемо наредних дана – рекао је Додик.

Он је поручио да може да дође ко год хоће у БиХ, да проводи силу, учини било шта, али да Република Српска и њена актуелна власт неће пристати на такву бламажу и блефирање међународног фактора, јер они нису имали право да именују високог представника.

Додик је указао да при доношењу те одлуке ПИК-а нема ни Савјета безбједности УН и њихове резолуције што само потврђује да је све урађено на један сумњив начин као што је и сама БиХ сумњива.

То је само још један доказ да БиХ не може и не треба да постоји као земља. Ово је најбољи доказ да ни сама међународна заједница не вјерује у БиХ и факторе који постоје у њој – рекао је Додик

Он је оцијенио да на један арогантан, непоштен, криминал начин покушавају да извргну руглу међународно право и Анекс 10 Дејтонског споразума и да наводно именују некога који би дошао у име њих да нешто ради.

Тај неко може да ради у име њих, а што се тиче нас неће да ради – рекао је Додик.

На питање који су наредни кораци Републике Српске у том погледу ако се има у виду да нема јединственог наступа с обзиром на понашање опозиције, њихово одбијање да дођу на састанак код предсједника Српске, али и изјаву Бранислава Бореновића на одлуку ПИК-а, Додик је рекао да у Српској сви одавно виде какво је њихово понашање.

Додик је истакао да је Бореновићева изјава једна од најскандалознијих у политичком смислу коју је чуо у посљедње вријеме.

Невјероватно да неко показује такво подаништво и сервилност према кршењу права. У суштини, он би сам себе требало да дисквалификује у будућности – рекао је Додик.

Он је навео да је Народна скупштина Републике Српске донијела закључке у којима је јасно речено да неће бити прихваћено нелегално именовање високог представника, иако га је, како каже, Бореновић већ прихватио.

Додик је додао да не би фалило мало консолидације и окупљања око тако важних ствари.

Он је поручио да ће руководство Српске наставити да проводи одлуке Народне скупштине и позвао јавност да не прихвати то именовање јер оно није формално.

Видим већ у јавном дискурсу да се користи термин именован, што није тачно. То не би требало да раде медији у Републици Српској, јер високи представник није именован већ је то покушај именовања и блеф па ако прође – прође – рекао је Додик.

Он је истакао да ће међународни фактор морати да се суочи са чињеницом да је Народна скупштина донијела закључке који су веома прецизни и јасни.

Можемо да разговарамо о новом високом представнику под условом да се поштују процедуре у вези са његовим избором и именовањем, а уколико то не буде наравно да нећемо прихватити ниједно сумњиво именовање па ни ово коју су они покушали да направе – рекао је Додик.

Он је истакао да амбасадори Управног одбора ПИК-а нису имали право да именују Шмита и да се то именовање није ни десило.

Ово није именовани високи представник и молим нашу јавност да то тако третира јер је то чињеница и не постоји ниједна друга – навео је Додик.

Он је рекао да је на овом именовању пала прича представника међународне заједнице о владавини права.

Не требају никада више, бар нама који смо свјесни тога, да објашњавају причу о владавини права. Они крше упорно међународно право и не могу да се позивају на владавину права, ни ЕУ ни било ко други – нагласио је Додик.

Он је упитао “каква је то држава у којој се скупи неколико амбасадора и донесе неку одлуку”.

О чему они имају право да уопште одлучују? Зашто они да доносе одлуку, има ли иједна земља на свијету гдје група амбасадора одлучује о било чему? То само постоји у БиХ – рекао је Додик.

Он је додао да ту постоје и друге ствари, а “једна је да муслимани показују сервилност” и радују се да им дође протектор, зато што су увјерени да ће као и претходници све учинити лоше за Републику Српску.

Видјећемо да ли ће остати високи представник, да ли ће остати уопште Босна, то ћемо тек да видимо – истакао је Додик.

Он је додао да мисли да је ово завршна операција која ће дати одговоре на та питања.

На нама јер да се окупимо око чињенице да бранимо наше право стечено међународним споразумом који се зове Дејтон – рекао је Додик.

Коментаришући изјаву одлазећег високог представника Валентина Инцка да очекује од /свог насљедника на тој функцији Кристијана/ Шмита да намеће одлуке, па и да кажњава, Додик је упитао “кога ће кажњавати” и додао да је то Инцко и његова жеља.

Додик је рекао да је Инцко показао да није био достојан посла и онога што је радио и да “вјероватно своје фрустрације сада покушава да подигне на ниво обавеза некоме другом или трећем”.

Ми смо против тога да дође неименовани странац, неизабрани, лажљиво постављени, као што је сада овај и да он доноси извршне одлуке – поручио је Додик.

Према његовим ријечима, то је крај међународног поретка и било какве владавине права.

Бар што се тиче нас из Републике Српске, ми то нећемо прихватити. Ајде да видимо како они мисле то да спроведу, на крају крајева – рекао је Додик.

Он је нагласио да ће остати посвећен очувању позиција Републике Српске.

Ови из опозиције који покушавају да избјегавају састанке, њима не ваља форум кад смо заједно, а онда опструирају, неће ни да дођу на сједницу Народне скупштине, нису ни били на Народној скупштини кад је то била тема. Када их позовете посебно да би били у прилици да нешто кажу, онда измишљају опет исте разлоге. Да их нисте позвали рекли би ми нисмо укључени и друго – рекао је Додик.

Он је навео да је ријеч о издајничкој структури која се најбоље манифестује на питању високог представника, додајући да су управо “они који су тврдили да је то у реду, као што је Бореновић, показали свој издајнички капацитет и на том питању”.

Говорећи о свом разговору са Шмитом од прије неколико мјесеци, Додик је рекао да је пренио да је став Републике Српске да високи представник више не треба да постоји.

Замислите каква је Европа лицемјерна када је подржала именовање, а у 14 препорука за европски пут БиХ пише да треба да се ријешимо ОХР-а и страних судија. Сад они доводе човјека да би он радио, наводно, сам против себе, то нигдје нема – рекао је Додик.

Он је нагласио да је све ово недоречено, на неки начин изван прописа, изван политичке и сваке друге воље субјеката и фактора у БиХ.

За нас је потпуно неприхватљиво јер је ријеч о једном потпуно непроцедуралном именовању на бази игнорисања. Не могу да вјерујем да ти амбасадори који сједе тамо, а то ћу им рећи када будем у прилици у Сарајеву, да они мисле да смо ми сви овдје луди и да је ово један склоп лудака којим они могу да управљају како они мисле – рекао је Додик.

Додик је рекао да су, што се њега тиче, они показали да уопште нису достојни да буду у БиХ.

Ми смо били у далеко неповољнијим околностима па смо се сукобили са високим представником и његовим кршењем. Још са Педијем Ешдауном смо водили тешке политичке битке и не мислимо да овај сада долази, поготово овако, да може да има неку снагу. Његова снага је онолико колико ми њега прихватамо. А ми не прихватамо овакав избор и то ћемо рећи на првом састанку господине, ми вас не прихватамо и немамо намјеру да с вама сарађујемо – нагласио је Додик.

Опрема: Стање ствари

(РТРС, 30. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар