Александар Вучић: Грчка повећава ниво односа са Приштином, уздамо се да неће признати Косово 

Позвали смо грчког амбасадора на разговор, али нисмо предузимали никакве мере, јер се уздамо у пријатељство и надамо се да неће ићи са даљим мерама и приближавањима, изјавио председник Србије

Александар Вучић (Фото: Jure Makovec/AFP)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је добио званично обавештење да Грчка намерава да унапреди односе са Приштином на ниво канцеларије, односно политичких директора, те да се узда у пријатељство са Атином да неће ићи корак даље — у признање.

Грчка је својевремено, када је Приштина уводила таксе на српску робу, дала могућност да се отворе трговинске канцеларије, а сада се отишло на ниво више, навео је Вучић.

„У петак смо званично обавештени да ће да унапреде своје односе са Приштином на виши ниво, политичких директора, што је највиша могућа личност до нивоа министра“, рекао је Вучић, додајући да ће молити Грчку да се то не деси, јер је следећи корак признање независности.

То је, према његовим речима, проблем јер се тиме не показује само да би Европа по питању Косова могла бити уједињена против интереса Србије, већ и због чињенице да је то супротно међународно правном поретку.

Председник Србије је указао да постоји додатна опасност да друге државе буду притиснуте да то исто учине. Онда би се, каже, ишло на билатералне договоре, где би нека трећа земља представљала Косово у међународним организацијама, и тако постала део НАТО.

„Врло је тешка ситуација за нас. Позвали смо грчког амбасадора на разговор, али нисмо предузимали никакве мере, јер се уздамо у пријатељство и надамо се да неће ићи са даљим мерама и приближавањима“, нагласио је Вучић.

Упитан да ли је добио уверавања да Грчка неће признати Косово, каже да таква уверавања добија сваког дана, али да чињенице говоре да они увећавају ниво својих односа, како сами кажу са Косовом.

„У наредном периоду очекујем више посета Београду, а све што ће радити биће притисак. Биће и кроз регионалне иницијативе покушаја да се обезбеди косовска независност. Нудиће нека решења која се на први поглед чине добрим, али иза тога се де факто крије признање“, указао је он, пренео је Танјуг.

„Куртијев игроказ о косовском, а не српском наслеђу“

Председник Србије изјавио је да је суштина потеза премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија игроказ у коме све време говори о косовском културном наслеђу и косовској баштини, а не о српском.

Вучић је то казао поводом писма које је Курти послао игуману манастира Високи Дечани оцу Сави Јањићу, у којем му је предочио „посвећеност косовске владе у заштити косовског наслеђа свих заједница на Косову“.

„То може да буде косовско унутар српског. То је српска културна баштина. То је манастир који припада српској цркви. Слично су радили у Црној Гори где су тврдили да се ради о православној цркви у Црној Гори, а не СПЦ. То нам исто раде и само је питање када ће да изађу са неким својим Мирашем Дедеићем и да оснују НВО у њиховој полицији“, рекао је Вучић.

„Сва игра је у томе да он (Курти) прича да воли Србе, да жели са Србима да разговара да они лепо живе у независној држави Косово, али неће са Србијом, јер она нема шта да тражи на Косову“, оценио је председник Србије.

Вучић је констатовао да разуме да ту Куртијеву игру не примећују неки политичари, али не и да то не примећују наши медији.

„Тешко бреме је пред нама. Наше свештенство мудро реагује што не одговарају на сваку провокацију и што добро разумеју шта је провокација. Пред нама је много мука“, рекао је Вучић новинарима после састанка са патријархом Порфиријем и епископима СПЦ.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 27. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. “Александар Вучић: Грчка повећава ниво односа са Приштином, уздамо се да
  неће признати Косово“

  Једно говори, а друго мисли и прижељкује!

  А, како би се обрадовао да Грчка уради исто што и Израел, “доказани“ пријатељ
  Срба, – призна “Косово“ и тако му да “ветар у леђа“, па и он, кукавац, уради то
  исто правдајући то “политичким“ околностима и “политичком“ неминовношћу!
  Опседнут је идејом да учини нешто историјски епохално, себе кандидује за
  “Новелову награду за мир“ и обезбеди место “доживотног“ Председника Србије!
  Сличну опсесију, о историјској епохалности, имао је и пок. Патријарх Иринеј,
  да помири Источну и Западну Цркву, помири “две сестринске“ Цркве“, “два
  плућна крила“ једнога тела?!
  Желео је да помири светлост и таму, да добије – СУМРАК; да помири црно и
  бело и добије вечито – СИВИЛО!
  Хвала Богу – то му није пошло за руком!
  Зато је, ваљда, и одликовао Председника Орденом Светог Саве Првог степен/реда!
  Не знамо, да ли и нови Патријарх наставља са идејом свог предходника, али
  видимо да не одбија ДВА И ПО милиона евра које Председник преко Владе
  штедро нуди СПЦ као помоћ.
  Убрзо ће дело изаћи на видело!

 2. Uzdamo se da ni ti neces jos dugo zamlacivati narod i zemlju i da ces istrunuti na smetlistu istorije

Оставите коментар