Радован Караџић пребачен у Енглеску на издржавање казне

Према ставу адвоката Питера Робинсона, Караџић је осуђен на казну самице до краја живота или смрт од муслиманских екстремиста у затворима у Великој Британији

Радован Караџић (Фото: REUTERS)

Први председник Републике Српске Радован Караџић пребачен је у Енглеску на служење доживотне казне затвора, тврди Дарко Младић, син некадашњег генерала Војске РС Ратка Младића.

Младић је, гостујући на телевизији Хепи, рекао да је Радован Караџић пребачен у среду у Енглеску, наводи се на сајту те телевизије, преноси Танјуг.

„У овом тренутку је поред Ратка Младића у Хагу још само Сретен Лукић. Радован Караџић је јуче пребачен у Велику Британију. Они су тамо осуђени, у најбољем случају, на самицу, а у нормалним затворима је то најгора казна. Сви су на крају тамо са истим последицама, поента је да затворске власти тамо нису у стању да обезбеде одговарајуће услове и негу“, рекао је Младић.

Председник Механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус одбио је 14. маја приговор одбране Радована Караџића на одлуку о издржавању казне доживотног затвора у Великој Британији, објавио је тада на Твитеру један од чланова његовог правног тима адвокат Питер Робинсон.

Овим потезом, према ставу Робинсона, Караџић је осуђен на „казну самице до краја живота или смрт од муслиманских екстремиста у затворима у Великој Британији“.

Како су објавиле Новости, Караџић се јавио ћерки Соњи после пребацивања у Енглеску. Он је рекао да су га пребацили и да чека премештај са тренутне локације на југ Британије у затвор који се налази 100 километара од Саутемптона.

„Из Хага су му дозволили да се чује са управником затвора у ком ће бити, а интересовало га је да ли своје књиге и списе може да пребаци из Хага у затвор у Енглеској, где ће служити доживотну казну. Речено му је да ће бити смештен у нови део затвора, из 60-тих година прошлог века“, каже адвокат Горан Петронијевић.

Додаје да Караџић преговара како би своје хард дискове пребацио из јединице у Схевенингену јер пише ревизију поступка.

„Још увек не зна да ли ће то моћи да уради. Тражио је да има компјутер, како би могао да ради на ревизији поступка. Њему је безбедност примарна и једино је може имати у самици, а питање је да ли ће имати услове које је тражио“, рекао је за „Новости“ Горан Петронијевић, правни заступник Радована Караџића.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 27. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар