Тачијев саветник: Француски предлог споразума Београда и Приштине без узајамног признања

Америка је предала овлашћења Бриселу за дијалог. Француска идеја је да се постигне привремени споразум, као што је био онај из Вашингтона, рекао Артан Бехрами

Александар Вучић, Емануел Макрон и Хашим Тачи (Извор: Покрет за одбрану Косова и Метохије)

Француска је предложила привремени споразум Београда и Приштине, у ком неће бити узајамног признања, тврди саветник бившег председника привремених институција на Косову Хашима Тачија.

Артан Бехрами је у интервјуу за ТВ Кљан Косова рекао да Француска форсира идеју привременог споразума, коју подржава и Брисел.

„Немачка, према мојим информацијама, није у игри због избора који су у тој земљи ове године. Америка је предала овлашћења Бриселу за дијалог. Француска идеја је да се постигне привремени споразум, као што је био онај из Вашингтона. Међутим, та идеја је штетна за Косово, јер говори о аутономији севера, већим правима за цркву, у замену за признање од стране Грчке и либерализацију виза“, тврди Бехрами, који каже и да је улога Америке секундарна, а не примарна као раније.

Артан Бехрами (Фото: Снимак екрана/Кљан Косова)

Како је додао, саветници француског председника Емануела Макрона послали су сигнал да неће бити либерализације визног режима за грађане Косова, што је назвао „преговарачком тактиком“.

„Интерно се преговара и верујем да ће ове теме бити отворене на следећем састанку који ће се одржати у Паризу. Није добро улазити у ту игру јер привремени споразуми не доносе дугорочну стабилност, не решавају проблем између Косова и Србије, већ само стварају илузије да је нешто урађено“, рекао је Бехрами.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 26. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар