Горан М. Јанићијевић: Кад медијски мрак и ружичасти лајт-шоу обасјају оца Живојина

У медијском мраку као и light show–у, на основу способности стварања опсена, ружичасти део спектра најтеже погађа нервни систем

Информисање у Србији данас лавира између „медијског мрака“ и light show-а истог порекла. На прво се човек некако и навикне док га друго „потпуно излуди“, особито кад у томе тражи неки смислени узрок. Када једно такво илузионистичко треперење потиче са њујоршког Бродвеја, на којем се читаво столеће преплићу уметност и забава, то онда „баца ново светло“ на слику домаће медијске сфере из које потиче један од најнебулотичнијих чланака које сам читао у свом полувековном (50+) животу. Преузет из извора nacionalist.rs, на порталу PINK.RS (зашто то не изненађује?) објављен је под опскурним насловом – „NA OPŠTE ZAPREPAŠĆENJE: Sveštenik Živojin iz Njujorka uzurpirao imovinu SPC, novac troši NA BAZENE I GARDEROBU! Sada želi da postane EPISKOP VALJEVSKI (VIDEO)“. Сваки иоле упућени читалац већ на овом нивоу неминовно констатује комплетни сомнабулизам, међутим, чланак и није намењен таквима. Није ни потписан будући да стварни аутор и није неко од новинара већ представник „кухиње“ у којој је сваки „специјалитет“, сервиран у плитком балканском лонцу – зачињен присуством Вука Јеремића а овога пута – и сећањем на Бориса Тадића. Предисторија овог медијског „бунцања“ повезана је са догађајима након што је изгорела српска црква Светог Саве, која се налази недалеко од поменутог Бродвеја. Тадашњи Епископ источноамерички Митрофан поставио је свештеника Живојина Јаковљевића на ову парохију. Недуго након тога и премештаја поменутог владике у Канаду, његово место заузео је дотадашњи Епископ аустралијско-новозеландски Иринеј (Добријевић). Заплет је настао око обнове изгорелог храма, трошења прикупљених средстава итд. Антагонизам је нарочито постао изразит на релацији епископ – свештеник. Услед непознавања конкретнијих околности и догађаја као окоснице ове за њујоршке православце (и шире) непријатне саге, неопходно је уздржање од коментарисања наведене теме. Савест ми, са друге стране, налаже да изнесем неке повезане чињенице о којима као очевидац и сведок имам непосредна сазнања.

Свештеника Живојина Јаковљевића упознао сам још када је био матурант Богословије Светог Саве у Београду. Родом је из околине Ваљева, што је у то време (1981–1982) представљало премису побожности, те смо се ми са других страна – у односу на познанике из тих крајева – вазда осећали као недовољно учвршћени у вери. Таквом сам га, сплетом животних околности, „поново упознао“ као свештеника СПЦ у САД. Трајне карактеристике овог човека јесу љубав према књизи, непоколебљивост у вери и бројни таленти, нарочито неки који су пожељни за његов животни позив. То није промакло ни парохијанима о. Живојина, што је свакако утицало на то да у великом броју и редовно присуствују литургијама, које је служио. Паметном доста.

У тежњи да у самом наслову наведеног чланка зада „низак ударац“ аутор је себи дао „аутогол“: опште је познато да је у питању мирски свештеник (са породицом), који по важећем Уставу СПЦ не може бити биран за епископа. Стога је маштовити „новинар“ требало да потражи логичнију повезаност између протиног места рођења и упражњене епархије. Уколико је наведена околност аутору збрда-здола текста непозната, требало би да извештава из неке области у коју се разуме; а у супротном – реч је о тешкој клевети. Особито у односу на претенциозност у тумачењу туђих „жеља“. Сваком ко макар површно познаје о. Живојина, опаска о „базенима и гардероби“ указује на чињеницу да се аутор текста у тему разуме „к’о магаре у кантар“. И коначно – VIDEO у трајању од 20 секунди на којем је приказан дочек тадашњег председника Србије Бориса Тадића (настао свакако 21. септембра 2009, а на Јутјуб постављен 23. маја 2021) у српском делу (Serbian Cultural Garden) Рокфелеровог парка у Кливленду, којем су, по природи ствари, присуствовали и тамошњи свештеници – а о. Живојин се „чак“ и руковао с њим. Ни трага од Јеремића на снимку, али се претпоставило да је као министар иностраних послова неминовно долазио у САД. То се, међутим, није могло са сигурношћу потврдити за „Шолака и Ђиласа“ те су, овом приликом, изостављени. Сасвим је могуће да се иза текста крије и нека неискусна, аматерска „кухиња“, која само користи опробане рецепте.

Коначно, искуство смо и овога пута допунили сазнањем да у медијском мраку као и light show–у, на основу способности стварања опсена, ружичасти део спектра најтеже погађа нервни систем, бар код оних, који се још увек сматрају релативно нормалнима.Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

11 replies

 1. Господине Јанићијевићу, овде већ подуго „кува“ само један. Не што „кува“, него и „зачињава“. Тим пре што је „ружичаста“ ово објавила. А „.. Сваки иоле упућени читалац.. “ зна које тај.. Пре ће бити да је ово „порука“ учесницима СА Сабора, у функцији дисциплиновања поменутих..

  17
 2. Sve ovo dolazi iz kuhinje Vladike Dobrijevica. Zlo napravio u Australiji a sad kod nas. Otera sve dobre svestenike koji ga ne podrzavaju. Dace Gospod da nasa crkva ovo sredi a on je za rascinjenje!!!

  20
  2
 3. Као неко ко живи на америчком континенту, као православна хришћанка и као неко ко је забринут за опстанкак СПЦ на овим просторма, драго ми је да је аутор текста стао у одбрану свештеника за којег његови парохијани имају само речи хвале.
  Наручени текст у којем.се замењују тезе и где се отац Живојин најбезобзирније клевеће има за циљ само.једно : да скрене пажњу са горућег проблема пред одржавање Сабора, покушај узурпирања имовине СПЦ од стране уваженог нам владике, као и питање опстанка СПЦ на америчком континенту.
  Искрена подршка свима који се залажу за одбрану нашег Светосавља. Да и наша деца сутра буду припадници СПЦ и да наставе путем који нам је Свети Сава оставио у аманет!

  32
  2
 4. Otac Živojin je predobar svestenik ali predobar!
  Za ostale sa dr strane no comment!!!

  23
  2
 5. Поштовани професоре Јанићијевићу,

  Вама свака част што сте пустили глас и што се нисте оглушили на неправду. Чланак који је издат, као што Ви рекосте, од “ружичастог лајта”, иза којег стоје они који контролишу те заразне рефлекторе, је нешто најмизерније и најогавније што сам прочитала од жуте штампе. Да неко толико ниско падне је уистину за жаљење. Очигледно да, ма каквим се представљали, Бога се не боје нити вјерују у живот вјечни. Не знам само да ли им је јасно да су се прешли у прорачуну јер су код људи који познају оца Живојина и који знају какве небулозе су наведене, произвели контра ефекат? Учинилу су да се опет оглашавамо и да се слика добра и зла изоштри и још јасније види.
  “Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско.” (Мт. 5;10)

  27
  1
 6. Svako normalan zna iz cije kuhinje ovo dolazi.Dobrijevic seje zlo gde god se pojavi

  23
 7. Мислим да сама чињеница од којих медија долазе овако болесни и бесмислени текстови сваком иоле нормалном говори довољно. Пинк као и већина плаћеничких медија чини све што је у супротности са здравим разумом и са интересом Србије и њеног народа. Довољно је погледати њихове емисије у којима се огледа сво зло и поквареност коју силом уз помоћ наметнутог режима покушавају наметнути нашем народу. Мирко Добријевић није ништа мање зло и служи истој сврси баш као и ти медији,то су изграђени алати у рукама ђавола лично. Ми као народ смо измучени ратовима,прогањањима,свирепим ликвидацијама ,етничким чишћењима,санкцијама…али једино што нам тако осакаћеним нису узели то је душа. И знају то они добро слуге сатанске,да смо се управо због те наше душе уз Господњу милост дизали из пепела и кад наизглед излаза није било. Зато нам опет шаљу домаће изроде и подлаце,али као и безброј пута раније препознаће народ наш зло,јер ако је ико искусио зла то је народ наш Српски многострадали. А те љуштуре које ходају земљом као лешеви који су душу продали за мало овоземаљскго ћара,завршиће на сметлишту историје баш као и многи пре њих. Господе слава Ти.

  23
  2
 8. Nasa ce nas pokoljenja pamtiti po nasim djelima. Neka nam je svima Gospod Bog u pomoci u ovim smutnim vremenima.

  17
 9. @ Biljana
  Sve ovo dolazi iz kuhinje Vladike Dobrijevica. Zlo napravio u Australiji a sad kod nas. Otera sve dobre svestenike koji ga ne podrzavaju. Dace Gospod da nasa crkva ovo sredi a on je za rascinjenje!!!
  ++++
  Да, био је предлог духовног оца садашњег патријарха, али на Синоду је одбијен.

  https://srbin.info/pocetna/aktuelno/bulovic-optuzio-vladike-za-puc-i-trazio-da-se-kazne/

  Највероватније, у складу са ставом патријарха како су на почетку Сабора пројавили и показали јединство наше помесне Цркве.
  Даће Бог, да ћемо их „ по плодовима њиховог рада „ познати.

  17
 10. Светлана Не знам да ли сте необавештени, наивни или злонамерни.. Ово долази из „кухиње“ онога ко стоји иза Добријевића, потписника оба „споразума“.. (вероватно је нешто и усмено обећао у Вашингтону, што се тиче статуса епархија СПЦ у САД) Зло долази одавде..

  7
  9
 11. Morava a sta je Svetlana rekla ?

Оставите коментар