Зоран Заев: Иако смо чланица НАТО, страхујем од Велике Албаније

Иако је Северна Македонија у НАТО, то не значи да се не секирам, никад се не зна, рекао је о Великој Албанији македонски премијер 

Зоран Заев

Разни нон-пејпери за решавање косовског проблема ме плаше јер нису све ране на Балкану залечене. Када ЕУ закочи са свима нама у региону, чим успори наш интегративни процес, јављају се неки нон-пејпери, друге, радикалне идеје, изјавио је у интервјуу за Курир премијер Северне Македоније, Зоран Заев.

Иако вас нема у нон-пејперима, отворено се пропагира „велика Албанија”, у којој је и део Северне Македоније. Страхујете ли, упитан је Заев.

„Никад не могу да кажем ‘не’ са сигурношћу, али то би било тешко у Северној Македонији јер смо чланица НАТО-а и са сваким угрожавањем наше територије и интегритета активирао би се члан 5. Уговора о НАТО, који би нас штитио – сви за једнога, један за све“, поручио је Заев.

Међутим, северномакедонски премијер, ипак понавља да не може да каже „коначно не“.

„Зато што дефинитивно не знате докле неко може то да испровоцира. И зато је решење да свака земља уђе у ЕУ. Када постигнемо Шенген услове, онда нема ни граница“.

„Иако је Северна Македонија у НАТО, то не значи да се не секирам, никад се не зна. Ако је нешто ризично за српски народ, јасно је да је ризик и за све нас, Балкан је мали регион, сви смо повезани. Кад је регион стабилан и сигуран, онда је и Северна Македонија сигурна и стабилна. А кад је регион нестабилан и има проблема, онда смо и ми нестабилни и имамо проблема“

Каже да „радикалне идеје“ могу да се заврше само ратовима, и никако другачије.

Изразио је наду да никада више неће бити ратова у региону, а управо интеграцију региона у ЕУ види као формулу да до њих не дође.

Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама на састанку у Охриду (Фото: Танјуг/Председништво Србије)

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, те решавању косовског питања, Заев каже да је за Северну Македонију добро све што је прихватљиво за Београд и Приштину, али да то мора бити решење које гарантује мир на Балкану, европске интеграције, безбедност и будућност свих етничких заједница које живе на тој територији.

Заев се осврнуо и на иницијативу мини шенгена коју су иницирали управо он, председник Србије, Александар ВУчић, као и премијер Албаније, Еди Рама. Како је иницијално најављено, иницијатива има за циљ унапређење сарадње у региону.

„Наш циљ је да на граници буде ‘don’t stop, just go’. Ради се на томе, треба да усагласимо законодавство, да пренесемо поверење институција, па кад ваша агенција за храну потврди да су српски производи добри за Србију, онда нема потребе да то проверавамо у Скопљу, само да прихватимо. Нема шта то да чека на граници“, поручио је Заев.

Најавио је да ће до 2020. године бити отворене границе за слободан проток људи, робе и капитала.

„Већ смо усвојили неколико договора, меморандума, почели су парламенти да мењају законе да можемо све то да ускладимо и прва је тенденција бар три земље – Србије, Северне Македоније и Албаније“, поручио је.

Нови нон пејпер идентичан оном који је априла објавила Коха

Северномакедонски премијер говорио је о нон-пејперима само дан након што је у медијима освануо још један, а којим се предлаже решење за косовско питање. Аутономија за Север Косова, посебан статус за СПЦ, узајамна признања Београда и Приштине и измене устава, неке су од предлога који се налазе у документу који је пре два дана објавио Албаниан Пост, наводећи да су његови аутори Немачка и Француска.

Међутим, документ који је објавио овај медиј идентичан је оном који је крајем априла објавила приштинска Коха.

Коха је такође тада писала да су аутори документа Немачка и Француска, док су амбасаде ових земаља то већ следећег дана демантовале, наводећи да подржавају дијалог којим управља ЕУ путем изасланика Мирослава Лајчака.

Документ је наишао и на критике Приштине и оптужбе да је његов аутор у Београду.

Председник Србије је, међутим, демантовао овакве наводе али и казао да је он нешто „највише понуђено, макар неформално што би Србија могла да добије“.

Са друге стране, косовски премијер, Аљбин Курти, је документ протумачио као оживљавање идеје размене територија, наводећи да не може да дозволи тако нешто.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 24. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар