Шведска обуставља коришћење ПЦР тестова за утврђивање да ли је заражени оздравио од короне

ПЦР технологија не може да направи разлику између вируса који могу да заразе ћелије и вируса које је имуни систем неутралисао

Фото: Sputnik / Радоје Пантовић

Шведска агенција за јавно здравље објавила је да прекида са коришћењем ПЦР тестова за утврђивање да ли је оболела особа излечена од вируса корона.

Агенција је навела да ПЦР технологија која се користи у тестовима за откривање вируса корона не може да направи разлику између вируса који могу да заразе ћелије и вируса које је имуни систем неутралисао, па се стога ови тестови не могу користити за утврђивање да ли је неко оздравио или не.

„РНК од вируса често се може открити недељама (понекад и месецима) након болести, али то не значи да сте и даље заражени. Такође, постоји неколико научних студија које сугеришу да је инфективност ковида -19 највећа на почетку периода болести“, наводи Агенција.

Уместо тестова, препоручени критеријуми за процену престанка инфекције заснивају се на стабилном клиничком побољшању уз ослобађање од температуре најмање два дана и да је прошло најмање седам дана од појаве симптома, наводи Шведска агенција за јавно здравље на својој веб страници.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 22. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар