Будимир Алексић: Влада Црне Горе није испунила обећања о престанку дискриминације Срба

Лажни комити су узурпирали славно име бораца за ослобођење и уједињење српског народа. Дакле, то нису никакви комити него савремене црногорске усташе, казао је Алексић

Будимир Алексић (Извор: ИН4С)

Резултата пописа становништва боје се креатори црногорског идеолошког пројекта и структуре бившег антисрпског режима, али није јасно зашто Влада Црне Горе не жели слободно изјашњавање грађана о идентитетским питањима. То је између осталог у интервјуу за ИН4С казао проф. др Будимир Алексић.

Он се осврнуо и на „патриотске“ организације које себе називају „комитима“ појашњавајући ко су заправо били комити кроз историју.

„Лажни комити су узурпирали славно име бораца за ослобођење и уједињење српског народа. Дакле, то нису никакви комити него савремене црногорске усташе чија политика и идеологија није ништа друго до преписани програм Анте Павелића, чак радикалнији у неким аспектима“, казао је Алексић.

У медијима се спекулише да би се попис становништва могао одложити за следећу годину. Уколико се такве тврдње обестине, како коментаришете то и ко се највише боји резултата пописа?

Када је ријеч о попису који треба да се одржи ове године, како то закон налаже, чињенице су следеће: Монстат је припремио нацрт закона и прослиједио га Влади на усвајање, са предлогом да Влада тај текст усвоји у другом кварталу ове године и да га прослиједи Скупштини на изгласавање. Влада је, међутим, тај предлог закона одбила, одлучивши да се тим питањем позабави тек у четвртом кварталу текуће године, што значи да тај закон неће моћи да се примијени у овој години, па према томе неће ни пописа бити у овој години. Али, то није суштина проблема; суштина је у томе што су наредне године избори у 12 општина, а по препорукама и стандардима ЕУ резултати пописа одржаног у вријеме локалних избора не могу се прихватити као релевантни. Из ове чињенице произилази следећи проблем: 2023. године пописи ће бити вршени само из регистара, а не путем обиласка грађана (тако предвиђају међународни стандарди), што значи да из регистара нећемо моћи доћи до сазнања о националној, вјерској и језичкој припадности грађана. Овдје се поставља питање: или Влада ово не зна, или намјерно жели да избјегне традиционални попис на коме би се грађани Црне Горе први пут слободно изјаснили о својој националној, вјерској и језичкој припадностиЈасно је да се резултата пописа боје креатори црногорског идеолошког пројекта и структуре бившег антисрпског режима, али није јасно зашто Влада не жели слободно изјашњавање грађана о идентитетским питањима.

Каква су Ваша очекивања када је у питању попис у односу на онај прије десет година у дијелу који се тиче националности, језика, и вјероисповијести?

Последњи попис становништва у Црној Гори одржан 2013. је био фалсификован и његови резултати су били јасно пројектовани. Конкретно: број Срба и број говорника српског језика је значајно смањен у односу на стварно стање, и о томе постоје необориви докази.

Будимир Алексић (Извор: ИН4С)

Имајући то у виду, јасно је да би слободно изјашњавање грађана о идентитетским питањима показало да је проценат Срба и говорника српског језика знатно већи него што то званични, фалсификовани резултати из 2013. показују. Због тога је толика узнемиреност протагониста асимилације Срба из реда бившег режима. Они не могу да прихвате чињеницу да грађани треба да се о свему слободно изјашњавају.

Више пута сте указивали да је бивши режим годинама вршио асимилацију над српским народом у Црној Гори. Да ли сматрате да ће та пракса бити коначно прекинута?

Надам се да хоће; вјерујем да је код свих политичких субјеката који чине парламентарну већину сазрела свијест да Црна Гора може опстати само као заједница равноправних народа и равноправних грађана. Црна Гора треба да буде земља једнаких шанси за све њене грађане, и надам се да више никад неће бити неким својим грађанима и народима мајка, а некима маћеха. Више пута сам говорио, а поновићу и сада: Срби у Црној Гори прихватају и уважавају Црну Гору као своју државу у истој оној мјери у којој она њих прихвата и уважава као своје грађане.

Последњих мјесеци у Црној Гори су се појавиле „патриотске“ организације које себе називају „комитама“. Ко су, заправо кроз историју били комити?

Апсолутно је јасно да ,,патриотске“ организације које данас себе називају комитама немају никакве везе са црногорским комитама из времена Првог свјетског рата. Комитски покрет је играо веома важну улогу у реализацији уједињења Црне Горе и Србије 1918. Наиме, од самог свог формирања 1916. године, тај покрет се одлучно залагао за уједињење Црне Горе и Србије под династијом Карађорђевића. То се најбоље види из резолуције коју су комити усвојили на свом збору у Добриловини 10. јула 1918. а гдје се то експлицитно наводи. Резолуцију је писао чувени комита Радојица Никчевић, а она је усвојена и на другом великом комитском збору одржаном 20. јула 1918. на планини Штитову, уз присуство 386 комитских првака. О томе је подробно писао велики наш историчар Новица Ракочевић, као и многи други историчари и публицисти. Према томе данашњи лажни комити су узурпирали славно име бораца за ослобођење и уједињење српског народа. Дакле, то нису никакви комити него савремене црногорске усташе чија политика и идеологија није ништа друго до преписани програм Анте Павелића, чак радикалнији у неким аспектима.

Мило Ђукановић и комитаћи (Илустрација: ИН4С)

Како сте задовољни радом нове Владе и на чему јој највише замјерате?

Једно је јасно и очигледно: Влада Црне Горе је премало урадила на демонтажи бившег криминалног режима и његових структура. И дан данас највећи број мјеста у структурама власти заузимају људи из реда бившег режима. Они се башкаре по Влади и заузимају високе положаје у министарствима, агенцијама и директоратима. Влади замјерам на неиспуњеним обећањима: политички субјекти који конституишу власт су у предизборној кампањи обећали да ће зауставити дискриминацију Срба; међутим, сви видимо да се та пракса наставља, и да је Влада мало урадила на спровођењу политике сразмјерне националне заступљености у органима државне управе. Осим тога, грађанима је обећан економски препород и спровођење правде, али нова власт ништа није урадила да криминалце који су похарали ову земљу и енормно се обогатили доведе к познанију права. На челним мјестима у правосуђу и полицији и даље су људи који су били ослонац и ударна песница бившег криминалног режима. Могло би се, наравно, пуно говорити о овом проблему, али, ево, да у најкраћем назначимо оно што тишти грађане који су 30 година чекали слободу и правду.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 19. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. На пријему који су организивали Здравко Kривокапић и предсједник Скупштине Алекса Бечић били и они које је митрополит Амфилохије изопштио из Цркве, они који су у ноћи гласања срамног Закона о слободи вјероисповијести дигли руку и гласали да свештенство и монаштво изгуби своје домове и да светиње пређу у руке Мила Ђукановића.

    Здравко Kривокапић наставља из дана у дан да гази повјерење које је му је блаженопочивши Митрополит указао и самим тим се приклонио политици ДПС-а.

Оставите коментар