Сташа Зајовић: Жене плаћају највишу цену због увођења обавезног војног рока

Не постоји никакав разлог за враћање обавезног војног рока – ни правни, ни финансијски, ни политички, тврди председница удружења „Жене у црном“ 

Извор: Министарство одбране

Председница удружења „Жене у црном“ Сташа Зајовић изјавила је да је скуп, који је то удружење направило противећи се увођењу обавезног служења војног рока, израз противљења „пропагандном трику“ Српске напредне странке.

„За нас као жене, активистикње, феминисткиње, антимилитаристкиње, приговор савести је апсолутно једно од основних људских права, јер жене плаћају највишу цену. Ми то знамо из деведесетих, зато што су жене одбиле да њихови синови буду топовско месо“, рекла је Зајовић на скупу тог удружења у Кнез Михаиловој улици у Београду.

Како је казала, од 2011. године, када је Народна скупштина донела одлуку о обустави обавезног служења војног рока, тек нешто изнад 10.000 младића и девојака се пријавило да добровољно служи војни рок.

Сташа Зајовић (Архивска фотографија)

„Не постоји никакав разлог за враћање обавезног – ни правни, ни финансијски, ни политички“, оценила је Зајовић.

Окупљени чланови удружења су носили транспаренте „Устав Србије члан 44 гарантује право на приговор савести“, „Право на приговор савести признато је 27. августа 2003. године“ и „Не војном року! Да приговору савести!“.

Поставили су и транспаренте „Храна, не оружје“ и „Протерајмо милитаризам из наших живота“.

Опрема: Стање ствари

(N1, 14. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Жене у парацивилу.

Оставите коментар