Бивши амерички генерали посумњали у психичко здравље Бајдена

У документу, који је потписало 124 особе, критикује се амерички председник Џозеф Бајден

Џозеф Бајден (Фото: REUTERS/JONATHAN ERNST)

Више од 120 пензионисаних америчких генерала потписало је отворено писмо у којем критикује америчког председника Џозефа Бајдена.

У писму се наводи да је „нација у дубокој опасности“. Угрожен је опстанак земље као уставне републике, сматрају официри.

„Не може се занемарити психичко и физичко стање врховног команданта (Оружаних снага САД Џоа Бајдена). Он мора бити у стању да брзо доноси тачне одлуке у области националне безбедности, било где, дању и ноћу“, истичу аутори писма.

У документу, који је потписало 124 особе, такође се говори да је тренутна администрација „диктаторским путем започела прави напад на уставна права америчких грађана, убрзано потписавши више од 50 извршних налога, заобилазећи Конгрес, од којих многи укидају ефикасну политику претходног руководства“

Генерали су позвали ФБИ и Врховни суд да брзо делују када се појаве изборне неправилности и да их „не игноришу као 2020. године“.

Реакција војске ─ ерозија односа

Активни и пензионисани амерички официри сматрају да је писмо више од 100 генерала о психичком и физичком стању америчког председника „врло лош пример“ цивилно-војних односа.

Пензионисани пуковник Џефри Макосланд назвао је ово писмо „антидемократском кампањом“. Он је подсетио да се Сједињене Америчке Државе сматрају „једном од ретких демократских земаља у којој војници никада нису претили да ће преузму власт“.

„То је, по мом мишљењу, веома лош пример ерозије војно-цивилних односа у Америци, што је камен темељац наше демократије“, рекао је Макосланд за „Хафингтон пост“.

Са своје стране, бивши маринац Алекс Макој назвао је писмо пензионисаних генерала издајом. Према његовим речима, бивши официри су направили свој избор, „издавши огромну већину ветерана, верних заклетви“.

На последњим председничким изборима у САД победио је демократа Џозеф Бајден. Његов противкандидат, бивши републикански председник Доналд Трамп, више пута је говорио о преварама у процесу гласања, а његове присталице безуспешно су покушавале да преокрену резултате, укључујући и заузимањем Капитола, у којем је погинуло неколико људи.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар