Јахел Вилан: Кад Израел оствари војне циљеве, могуће посредовање

Нико не мисли да Хамас може да победи Израел у војном смислу, али оно што се дешава на нашим улицама последњих дана је велика несрећа и победа за Хамас, рекао амбасадор Израела у Србији

Јахел Вилан (Фото: Танјуг)

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је данас да ситуација око сукоба са Хамасом још не захтева посредовање у смиривању тензија и да ће до тога доћи кад Израел оствари војне циљеве.

Он је појаснио да се то односи на елиминисање могућности слања пројектила на Израел и одвраћање Хамаса од таквих акција у будућности.

Вилан је оптужио екстремистичку исламистичку организацију да је „баш брига“ за цивилне жртве са обе стране.

„Они су лансирали 1.200 пројектила на Израел, више од 200 је пало на њихове територије. Погодили су свој народ и баш их брига“, рекао је за Н1.

На питање кога види као посредника у смиривању тензија, амбасадор је рекао да ће то, као у прошлости, највероватније бити Египат.

Оружани сукоб је започео у понедељак, када су палестински милитанти ракетирали Јерусалим у знак протеста због сукоба између палестинских верника и израелске полиције у џамији Ал-Акси у источном Јерусалиму.

Вилан је навео да израелске одбрамбене снаге не циљају цивиле, док Хамас користи Палестинце као „живи штит” како би представили Израел као агресора.

„Нико не мисли да Хамас може да победи Израел у војном смислу, али оно што се дешава на нашим улицама последњих дана је велика несрећа и победа за Хамас – то што су успели да направе тензију између Јевреја и Арапа“, рекао је Вилан.

Он је казао да су се односи Арапа и Јевреја поправљали и да је једна арапска странка учествовала у формирању могуће коалиције у Кнесету након недавних избора.

„Сад имамо катастрофу, не знам како другачије то да назовем“, рекао је амбасадор.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 13. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар