У седам градова у Србији прекорачена гранична вредност загађења ваздуха

Од 133 дана у 2021. години, у Новом Пазару и Ваљеву је прекорачење граничних вредности измерено 84 дана, Поповцу 61 дан, Косјерићу 54, Нишу 51, Обреновцу и Смедереву 47 дана, наводи се у саопштењу

Извор: Фонет/АП

У седам градова у Србији је од почетка 2021. прекорачена гранична дневна вредност загађења ваздуха дозвољена за целу годину, саопштено је данас из Националне еколошке асоцијације.

„Од 133 дана у 2021. години, у Новом Пазару и Ваљеву је прекорачење граничних вредности измерено 84 дана, Поповцу 61 дан, Косјерићу 54, Нишу 51, Обреновцу и Смедереву 47 дана”, наводи се у саопштењу.

Како је још наведено, Уредбом о условима за мониторинг квалитета ваздуха, коју је прописала Влада Србије, прекорачење на годишњем нивоу дозвољено највише 35 дана.

„Посебно забрињавајућа је и ситуација у Бору са концентрацијама сумпор-диоксида. Вишеструка прекорачења у последњих 10 дана се поменутом Уредбом дефинишу као ‘опасна по здравље људи’, а изостала је било каква реакција институција”, навела је Национална еколошка асоцијација.

Ова асоцијација је недавно покренула апликацију за приказ квалитета ваздуха у реалном времену, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Рећи „мониторинг“ није у „спириту сербскога ленгвиџа“, него је израз неписмености или сервилности према окупаторском присуству.

    How about, „праћење“ или „надгледање“?

    Поред нечистог, отровног ваздуха бивамо загушени и произвољним усвајањем потпуно непотребних англицизама за које постоје изворне српске речи.

Оставите коментар