Црна Гора: Усвојене измене Закона о државном тужилаштву

За закон је гласао 41 посланик парламентарне већине, док опозиција није присуствовала гласању

Фото: Твитер налог Славена Радуновића

Посланици владајуће већине усвојили су данас измјене Закона о државном тужилаштву.

За закон је гласао 41 посланик парламентарне већине, док опозиција није присуствовала гласању.

Посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) и већина њихових ранијих коалиционих партнера синоћ су напустили расправу незадовољни што усвајање измјена Закона није одложено.

ДПС је тражио да се у наредних 20 дана отвори разговори о именовању челних људи у правосуђу, ако парламентарна већина не буде гласала о Предлогу измјена закона о државном тужилаштву.

Измјенама Закона је, између осталог, предложено да члановима садашњег Тужилачког савјета престаје мандат проглашењем новог Тужилачког савјета (ТС).

Нови ТС би одмах одредио и новог вршиоца дужности врховног државног тужиоца (ВДТ).

Мандат члановима ТС из редова угледних правника траје до 22. јануара наредне године. Измјенама је предвиђено да се за вршиоца дужности (в.д.) ВДТ-а могу бирати и искусни правници ван тужилаштва.

На Закон су поднијета 24 амандмана, од којих су четири амандмана Одбора за политички систем постали саставни дио Закона, као и пет амандмана Милоша Конатара (Црно на бијело).

Посланик Бранко Радуловић (ПзП) повукао је своје амандмане.

„Можда сам човјек који иде испред и схвате ме неки касније, неки забораве, али то није важно, важно је да остане Црна Гора“, поручио је Радуловић и додао да има много опструкција у „црној кутији“ тужилаштва и да реформа мора бити урађена на демократски начин.

Парламентарна већина је у априлу предложила нове измјене Закона, након што претходне, као ни Предлог закона о тужилаштву за организовани криминал, није подржала Венецијанска комисија (ВК).

Венецијанска комисија је у понедјељак доставила мишљење на ревидирани Предлог измјена закона о тужилаштву, у којем је похвалила напредак у односу на рјешење из марта, али је поново упозорила на могућу политизацију Тужилачког савјета.

Венецијанска комисија очекује да могућа политизација Тужилачког савјета буде ублажена заштитним мјерама које садржи измијењени Закон – да чланови Тужилачког савјета не могу бити бивши функционери Владе посљедњих пет година, да нијесу били на руководећим партијским позицијама или у блиском сродству, односно браку са званичницима Владе, да нијесу бивши тужиоци….

Биљана Матијашевић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 12. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Неће нико од бивше власти одговарати ни за шта. Не док је Здравка Миловог, а све ће се брзо виђети!
    Предлажу закон о тужилаштву који не постоји нигђе у Европи и по којем ће тужиоци опет бити у могућности да кроз ТС бране режим а судство се наравно не дира нити се доноси нови закон који би омогућио да и ту дође до огромних промјена, те се изводи закључак да опет неће имати ко ни да тужи ни да суди мафији која их је ту поставила, а гле чуда Влада која треба да предлаже законе то не ради, већ трчкара по страним амбасадама и вененецијанској комисији за мишљење.
    Не иде то тако!

Оставите коментар