Владика Јоаникије: Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија је наше духовно огњиште

Свети Василије је узео улогу да окупља народ око свога кивота, као што је Свети Сава раније окупљао српски род, казао владика

Епископ Јоаникије (Фото: Н.Ђурић)

„Страдално, али славно и благословено Косово и Метохија, је наше духовно огњиште, и са њима држимо, као што смо увијек држали јединство са Пећком патријаршијом, са Високим Дечанима, Грачаницом, Богородицом Љевишком, Призреном, Девичом и са осталим светињама на КиМ“, казао је данас у својој бесједи након Свете архијерејске литургије на празник Светог Василија Острошког, владика Будимљанско-никшићки, администратор Митрополије црногорско приморске Јоаникије.

Владика је такође поздравио представнике Владе Србије. Ненада Поповића, министра у Влади Р. Србије, Јована Паламића, посланика Народне скупштине Р. Србије и директора канцеларије за вјере у Влади Р. Србије, нашега Новљанина а сада угледнога човјека из Београда Владимира Рогановића.

„Нека вам је на здравље и на радост и на спасење ова света служба, коју смо данас служили у спомен Светог Василија Острошког и у спомен 350 година од његовога светачкога и блаженога уснућа“, казао је Владика на почетку бесједе.

Владика је причао о значају Светог Саве за наш народ, а касније и Светог Василија Острошког.

„Свети Василије је узео улогу да окупља народ око свога кивота, као што је Свети Сава раније окупљао српски род, око кивота свога, који је био у Манастиру Милешева. У царској задужбини, а свети Василији овдје у Острошкој Пештери“, истакао је и додао:

И Острошка пештера је засијала царским сјајем, царством небеским, царством Христовим.

Сви воле да дођу да се поклоне моштима Светитељевим, и да га цјеливају и да га додирну, и да се нађу ту баш на том мјесту, поред ћивота Светога Василија, али и они који не могу доћи, а налазе се на било ком мјесту земљастога шара, а призову га искрено, он има ту благодат и ту слободу у Господу, да свуда стигне и помогне, па чудотвори и тјеши, и храбри и подиже.

И ево у ове двије године, од кад је почела ова зараза, људи приступају, а нико није луд, ни од власти ни од свештенства, да брани било коме у ова времена, да забрани да приступа ћивоту Св. Василија, јер добро знамо за његова чудеса и за велику исцјелитељску моћ, јер су се многи овдје излијечили, подсјетио је Владика.

Окупљање народа у Никшићу, 12. 5. 2021. (Фото: Приватна архива/Вијести)

Свети Василије Острошки ће помоћи, казао је владика, и одагнати ову епидемију далеко од нас и проћерати да је више нема, само ми да се поправимо. А ове стеге и ове невоље које су нас сналазиле, помогле су нам да се вратимо једноставности, а у једноставности је љепота и снага, па смо све наше свечаности обиљежавали скромније, али ништа суштински није прескочено, све смо прославили, али смо увијек позивали на поштовање мјера, јер је ово опака болест, истакао је Владика.

Веома смо захвални нашој драгој браћи Владикама, рашко-призренском Теодосију, и бихаћко-петровачком Сергију, који су нам дошли са великом љубављу.

Владика Теодосије са распетога, страдалнога, али благословенога, славнога, са нашега духовнога огњишта Косова и Метохије, и нека га Бог награди за његову љубав, јер је увијек са нама и он и свештенство и народ са Косова и Метохије.

„И тако држимо јединство као што смо га увијек држали са нашим светињама на Косову и Метохији, са Пећком патријаршијом, са Високим Дечанима, Грачаницом, Богородицом Љевишком, Призреном, Девичом и са осталим светињама на КиМ“, посебно је истакао владика и додао:

Долазе нам браћа и сестре са Косова и Метохије у Црну Гору, и ми често идемо и сматрамо као дар Божији, кад нас Бог удостоји да приступимо светињама на Косову и Метохији, и да се пред њима помолимо пред ћивотом Светог Стефана Дечанског.

Наш драги Владика Сергије бихаћко-петровачки, доноси нам велику љубав, а сјећамо се како је то било прије тридесетак година, старији се сјећају а млађи нека чују, највише нам је долазило народа из Босне и Херцеговине а посебно из крајина, а нарочито о Госпођиндану. И требало је гледати вјеру, тог народа напаћеног, српског страдалног, како је приступао моштима у тешким комунистичким временима, и био је вјеран Светом Сави и Светом Василију.

Око 40 храмова у Босни и Херцеговини, Републици Српској има посвећених Светом Василију Острошком, казао је Владика у бесједи.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 12. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Сачувај ме Боже ових “духовника” из ЦГ, који једно мисле, друго причају, треће раде…Инсистирали на Влади грађаниста, која признаје “Kосово” и унапређује сарадњу са истим из дана у дан, која признаје “геноцид” у Сребреници, и истовремено демагогишу о “KиМ огњишту”.
    Просто је непријатно колико Србадији у Монтенегру добро иде од како су “победили” Мила и добили “нову Владу” братољубља, на челу са Kривим (иначе универзалним кадром митрополије црногорске и ДПС) и грађанистима, и то на инсистирање и уз благослов њиховог “светог Ђеда” & соmpany из “Цркве”.
    Србадија на јефтину патетику и демагогију пада као крушка ранка под стабло, комунизирана Србадија кад види мантију помисли “живи светац”, иако се под том мантијом још од 1945. скривају многи њихови домаћи непријатељи, које УДБА и друге службе инсталирају у СПЦ управо ради манипулације Србадијом преко демагогије која Јоаникију добро лежи.

    7
    1

Оставите коментар