Globsec: Од свих чланица НАТО Црна Гора највише проруска

Према документу оргaнизације Globsec већински део грађана Црне Горе верује да је Русија братска земља

Протест против учлањења у НАТО 2015. године (Фото: РТЦГ)

Од свих чланица НАТО-а, Црна Гора је земља која је највише проруска, наведено је у извештају студије GLOBSEC-а о утицају Русије на земље централне и источне Европе и западног Балкана.

До овог закључка, као и о утицајима у другим земљама, GLOBSEC је дошао испитујући јавно мњење, анкетирајући становништво Бугарске, Чешке, Мађарске, Црне Горе, Северне Македоније, Пољске, Румуније, Србије и Словачке.

„Руски наратив који таргетира НАТО у негативном контексту у Црној Гори наилази на добар одзив и широко је прихваћен, наводи се у извештају који преносе подгорички медији.

Према овом документу, „већински део грађана Црне Горе верује да је Русија братска земља, због чега прихватају реторику која Русију представља као жртву”.

У истраживању је наведено и да је подршка Црне Горе Западу 35 одсто, док је 25 одсто испитаника из Црне Горе оријентисано ка Истоку, што је убедљиво највећи проценат од свих земаља обухваћених истраживањем.

„Присутна је и посткомунистичка носталгија мотивисана мишљењем да је живот био бољи пре 1989. године, након чега долази до промена комунистичких режима и као резултат тога појављује се перцепција Русије као стратешки важног партнера за будућност”, један је од закључака истраживања.

Оцењено је и да млади у Црној Гори, попут њихових вршњака из Србије, Мађарске и Северне Македоније, често виде Русију као стратешког партнера. Објашњење је вероватно у чињеници да су млади рођени знатно након краја комунизма, због чега чешће постају жртве проруске и антизападне политике. Грађани Црне Горе, њих 38 одсто, сматрају да је управо Русија најважнији стратешки партнер. Од свих девет земаља у којима је спроведено испитивање, Русију као доминантног партнера виде грађани Србије, њих 59 одсто.

У Црној Гори, према налазу GLOBSEC-а, 60 одсто испитаних сматра да „НАТО провоцира Русију окружујући је војним базама, док 44 одсто мисли да Русија провоцира НАТО покретањем сукоба унутар источне Европе”.

Љубав према братској Русији није од јуче, већ још из времена владавине Петровића, чији је народ од глади спасила Русија. Не треба заборавити да су и црногорске владике рукоположене у Русији.

Бившу власт Мила Ђукановића највише је забрињавала чињеница да се та љубав не само одржала, већ још снажније исказала током 20. и наставила да буја у 21. веку. То је један од разлога што је уз личне трговине Ђукановић и отишао у загрљај НАТО-а, с којим је грађанима обећао „златну будућност”, а уместо тога Црна Гора је у касу тог савеза већ уплатила неколико милиона евра.

Професор права и бивши министар правде СРЈ др Саво Марковић за „Политику” каже да је сагласан да је утицај Русије, од свих земаља обухваћених овом назовианкетом, најјачи у Црној Гори.

„То може бити нејасно само незнавеним или злурадим. Корени, понекад чак и судбинске сарадње Русије и Црне Горе, сежу неколико векова уназад, и старији су на пример од САД као државе. Овде не само да је изражен утицај Русије, него је реч о култу Русије и донедавно и култу руског цара”, каже Марковић. „Претходна власт је све ово знала, чак је ту сарадњу и продубила, истина на тајкунско-мафијашком нивоу, али је вешто прикривала стварно стање, не због убеђења, него зато што су то од ње тражиле САД и ЕУ. Бившу власт у својој сервилности не би ошинуо по образу ни захтев западних моћника да се одрекну и својих предака, све у циљу европеизације и натоизације њихове оскудне памети и танког морала.”

Новица Ђурић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар